xcounter
#

На скільки NASAMS може розраховувати Україна на 1,2 млрд доларів: і чому ціни на ракети можуть шокувати

Пуск AIM-120 з NASAMS
Пуск AIM-120 з NASAMS
7823

Raytheon отримав замовлення на виготовлення зенітних ракетних комплексів NASAMS ​для України, але головною таємницею залишається кількість

Відповідно до звіту Пентагону, американська компанія Raytheon отримала контракт загальною вартістю 1,216 млрд доларів на виготовлення зенітних ракетних комплексів NASAMS для України. Кількість самих комплексів не розголошується, а єдина додаткова інформація - строки виконання контракту до 28 листопада 2025 року.

Також зазначено, що фінансування контракту здійснюється у межах Ініціативи сприяння безпеки України - Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), яка передбачає замовлення нового озброєння у виробників для його передачі Україні.

Читайте також: Скільки живе безпілотник на полі бою в Україні: флот БПЛА Європи в таких умовах "вмер" би за декілька днів

Головне питання в тому, скільки NASAMS буде виготовлено за цим контрактом. Справа в тому, що 26 серпня Raytheon вже отримав замовлення на дві батареї NASAMS для України у межах контракту на 182 млн доларів. Тобто в цих умовах, один ЗРК коштує 91 млн доларів. І якщо вираховувати за цим співвідношенням, то мова може йти про 13 NASAMS.

Але у межах USAI США анонсували передачу Україні восьми зенітних ракетних комплексів NASAMS, два з яких, скоріш за все за контрактом від 26 серпня, вже передані. Якщо ж контракт на 1,216 млрд доларів якраз й охоплює додаткові шість NASAMS, то тоді їхня вартість становить 202 млн доларів за одиницю.

NASAMS
Пуск AIM-120 з NASAMS

Чи можливо така величезна різниця у 2,2 рази - доволі складне питання. Можливо звернутися до експортних вартостей на NASAMS й підняти контракт з Кувейтом, який 6 жовтня 2022 року отримав погодження на закупівлю цього ЗРК за 3 млрд доларів. За цим контрактом країна має отримати 7 радарів AN/MPQ-64FI Sentinel та по 63 ракети кожного типу AMRAAM-ER, AIM-120C-8, AIM-9X, а також супутні послуги.

Знову ж таки точну кількість комплексів оголошено не було, а конфігурація NASAMS може бути довільною, як за кількістю пускових, так і за кількістю радарів. Але умовно будемо вважати, що було закуплено саме сім ЗРК, бо радар Sentinel є основним елементом комплексу. В цьому випадку один NASAMS коштував для Кувейту 428 млн доларів.

Водночас контракт з Raytheon на 1,216 млрд доларів для України, це контракт між міноборони США та виробником, а не США та іноземним замовником, на який накладаються значні коефіцієнти множення ціни експортних контрактів.

Чи може NASAMS за серпневим контрактом коштувати 91 млн доларів, а за угодою від листопада - 202 млн доларів. Цілком може, бо мова може йти не тільки про сам комплекс, а ще його вкрай важливу складову - ракети. Можливо першій контракт не передбачав виготовлення ракет взагалі, бо їх передавали союзники у межах допомоги.

NASAMS AMRAAM-ER
Пуск AMRAAM-ER з NASAMS

Водночас вартість самих ракет AMRAAM-ER, AIM-120, AIM-9X, які використовує NASAMS - "кусається". Для розуміння експортна вартість AIM-120C-8 для Нідерландів у 2020 році становила 39 млн доларів за 16 ракет, по 2,4 млн за одинцю. Для армії США вони коштують трохи дешевше - десь по 1 млн доларів за ракету AIM-120D. Вартість AIM-9X для внутрішнього споживача оціненана рівні 0,4 млн доларів за одиницю. Вартість AMRAAM-ER з високою точністю оцінити неможливо, але, скоріш за все, вона більша за AIM-120.

Якщо брати шість ЗРК NASAMS, в кожному з яких по три пускових у кожній по шість ракет, то це 108 ракет, що при умовній вартості ракети у 1 млн доларів становить 108 млн доларів саме на боєприпаси. Що й доволі схоже на різницю між умовною вартістю одного NASAMS у 91 млн доларів за контрактом у серпні та 202 млн доларів за одиницю у листопаді.

Водночас не виключено, що мова йде, все ж таки, про 13 NASAMS, тим паче, що строк виконання контракту встановлений до 2025 року, а ракети до цих ЗРК будуть передаватися за іншими контрактами, чи у межах допомоги.

Читайте також: Як рашисти програли "полювання" за нашими РЛС, і що нашим РТВ довелось освоювати "на ходу"