xcounter
#

Крім "нових NASAMS у 2025", у США шукають, хто б погодився "позичити" більше ЗРК для України вже зараз

6682
ЗРК NASAMS, фото ілюстративне
ЗРК NASAMS, фото ілюстративне

Тепер питання в тому, чи погодяться інші країни "позичити" сучасний ЗРК

Сполучені Штати хочуть знайти більше зенітних ракетних комплексів NASAMS для ЗСУ і шукатимуть їх у країнах Близького Сходу – про це повідомляє видання Politico з посиланням на генерального директора Raytheon Technologies Грега Хейза.

План у США такий – знайти та відправити в Україну більше сучасних ЗРК протягом наступних трьох-шести місяців, а ті країни, які погодяться "позичити" системи для ЗСУ, отримають заміни протягом наступних 24 місяців.

Читайте також: Перша серйозна ракетна атака для NASAMS: чи впорався він з нею на рівні німецького ЗРК IRIS-T
nasams зрк
ЗРК NASAMS. Фото: Raytheon/Kongsberg Defense

"На Близькому Сході розгорнуті NASAMS і деякі з наших союзників по НАТО і ми [США] насправді працюємо з парою країн, які наразі оперують NASAMS, і намагаємося спрямувати їх в Україну", – відзначив Хейз.

У Raytheon не назвали країни, з якими працюють, однак відомо, що покупцями цих систем у регіоні наразі є Оман (контракт підписано у 2014 році) та Катар (у 2019 році), водночас про яку кількість систем йдеться невідомо.

Як відзначив гендиректор Raytheon, "позичити" системи в інших буде швидше, ніж будувати з нуля – на створення NASAMS йде цілих два роки через час, необхідний для закупівлі електронних компонентів та ракетних двигунів.

Нагадаємо, раніше США анонсували посилення ПС ЗСУ комплексами NASAMS на 1,2 млрд доларів – контракт має бути виконано до 28 листопада 2025 року і фінансується у рамках Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), що передбачає замовлення у виробника нового озброєння.

.

Читайте також: Для опанування NASAMS фахівцям ЗСУ знадобилось значно менше часу ніж очікувалось