xcounter
#

Що це за система 14Ц227 "Тобол", якою рашисти начебто можуть "глушити" Starlink, і чи правда вона так потужна

23495
Армія РФ має на озброєнні цілий "зоопарк" машин РЕБ, зображення ілюстративне
Армія РФ має на озброєнні цілий "зоопарк" машин РЕБ, зображення ілюстративне

Офіційно така система призначена для "захисту супутників від РЕБ", але з її характеристиками справді все не так "гладко"

Американське видання The Washington Post із посиланням на "секретну доповідь розвідки США" пише про те, що росіяни протягом декількох місяців експериментували із своєю системою 14Ц227 "Тобол", щоб завадити роботі Starlink в Україні. В чому саме це проявлялось, не беруться деталізувати ані в Пентагоні, ані в самій SpaceX Ілона Маска. Але при цьому стверджується, що рашисти за допомогою свого "Тобола" намагались зокрема порушити зв’язок наших військ, що зараз захищають Бахмут.

На запит WP у Пентагоні, що "працюють над можливостями супутникового зв’язку для України". А в Міноборони України – "що знають про зусилля Росії та працюють над їх нейтралізацією".

Читайте також: Окрім мікросхем у РФ є ще одна чутлива вразливість - підшипники без яких крутитися взагалі нічого не буде
Ймовірно, антени Starlink могли використовуватись для наших катерів-"камікадзе", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Про систему 14Ц227 "Тобол" у відкритому доступі вкрай мало даних. Тут можемо опиратись лише на статтю порталу The Space Review зразка листопада 2020 року, в якій йдеться зокрема, що "Росія ще з 1980-х років працює над радіоелектронною боротьбою в космосі". І також описуються такі відомі деталі про систему "Тобол".

За російською офіційною класифікацією комплекс 14Ц227 є взагалі "системою захисту супутників від радіоелектронних завад". Тим більш, що майданчиків на території РФ під "Тобол" є сім, і всі вони збудовані біля контрольно-вимірювальних комплексів для супутникового стеження, що знаходяться в структурі Міноборони РФ:

  • в/ч 8282/1 : р-н Щолково, Московська область, в/ч 26178;
  • в/ч 8282/3 : р-н Улан-Уде, Бурятія, в/ч 14129;
  • в/ч 8282/4: р-н Уссурійск, Приморський край, в/ч 14038;
  • в/ч 8282/5 : Єнісейск, Сибір, в/ч 14058;
  • в/ч 8282/6: р-н Піонерський, "Калінінградський анклав", в/ч 92626;
  • в/ч 8282/7: район Армавіра, Краснодарський край, в/ч 20608.
Одна із рашистських систем 14Ц227 "Тобол" на території РФ, зокрема показано стаціонарний антенний комплекс, зображення з відкритих джерел

Відомо також, що будівництво майданчиків під "Тобол" почалось не пізніше 2012 року. "Ядром" системи 14Ц227 "в стаціонарному виконанні" є так звані "радіотехнічні позиції" (РТП) в складі "стаціонарних спеціалізованих комплексів" (ССК), що складаються із декількох параболічних антен діаметром 2 метри, 7,3 метри та 9,2 метрів. Поряд з антенами розміщуються трансформаторні станції для живлення з електромережі та дизель-генераторні станції на випадок аварійного режиму роботи.

Поправка "у стаціонарному виконанні" зроблена тому, що деякими даними рашисти також працюють над мобільною версією системи 14Ц227 "Тобол", яка має розміщуватись рівно на тій же базі, що рухома станція космічного моніторингу "Фазан".

Рухома станція "Фазан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча росіяни офіційно заявляють, що їх "Тобол" призначений лише для "захисту їх супутників від РЕБ", у відкритому доступі є деякі характеристики, які говорять про зовсім протилежне призначення цієї системи.

Наприклад, в одному із патентів начебто вказується, що 14Ц227 має обладнання для контролю сигналів навігаційних супутників з метою їх захисту від "вузькосмугових завад". Що, зокрема, начебто дозволяє виявляти "модуляцію навігаційних сигналів з точністю до 90% при співвідношенні сигнал/шум в 30 децибел". А в іншому – що в "Тобол" начебто закладена можливість "гасити" "несанкціоновані сигнали" від інших супутників.

Схоже, ці всі речі й дали підстави неназваним представникам американської розвідки та журналістам WP припускати, що російські окупанти могли використовувати систему 14Ц227 "Тобол" як мінімум для спроб протидіяти протидії Starlink в Україні.

Російські окупанти намагаються використовувати усі доступні засоби РЕБ для протидії ЗСУ, фото ілюстративне
Читайте також: Скільки ще російських Ан-124 "Руслан" заарештовано, де знаходяться та чи є шанси повністю припинити польоти "Волга-Днепр"