xcounter
#

Голландія готова оплатити німецькі танки для ЗСУ, і схоже тут саме про ремонт старих Leopard 1 і Leopard 2

5468
Колонна танків Leopard 1A5 бундесверу, архівне фото з відкритих джерел
Колонна танків Leopard 1A5 бундесверу, архівне фото з відкритих джерел

Хоча в складі бундесверу також є рота формально "голландських" Leopard 2A6, і тут не варто виключати, що вони також можуть стати "предметом торгів"

Голландія готова оплатити поставку для України танків Leopard в складі коаліції країн НАТО та ЄС, яка хоче передати ОБТ західного виробництва для ЗСУ. При цьому може бути використаний такий же формат, як при поставці модернізованих Т-72 для ЗСУ, роботи по яким веде промисловість Чехії. Про це в інтерв’ю Bloomberg заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен "на полях" форуму в Давосі.

В тексті оригінальної публікації назва танків так і прописана – Leopard. Це може означати, що Голландія готова оплатити для України поставку не тільки танків типу Leopard 2, але й старіших Leopard 1. А посилання на приклад з поставкою Т-72 для ЗСУ в рамках спільних домовленостей між Нідерландами та СШАможе означати, що голландці готові в першу чергу заплатити саме за відновлення ОБТ, що стоять на складах німецької промисловості.

Читайте також: Мінус один потенційний донор: в Іспанії повідомили, що поки не можуть передати ЗСУ Leopard 2
Відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ на потужностях чеської Excalibur Army, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Поки що лише німецький Rheinmetall публічно заявляв, скільки у нього взагалі танків на зберіганні, і як довго може тривати їх відновлення. В інтерв’ю Bild очільник цього концерну Армін Паппергер [Armin Papperger] заявляв, що на складах Rheinmetall стоять лише 22 танки Leopard 2 і 88 танків Leopard 1.

А згодом стало відомо, що із цієї кількості може бути відновлено лише 15 танків Leopard 2 і 80 танків Leopard 1, необхідний строк для робіт – від 8 місяців до 1 років, а рівень затрат обчислюється в декілька сотень мільйонів євро. При цьому Rheinmetall готовий починати роботи лише за наявності контракту. І схоже, що ініціатива Голландії може бути спрямована саме на те, щоб уже зараз починати ремонт тих німецьких танків, які можуть бути поставлені для ЗСУ за декілька місяців, або майже за рік.

Leopard 2A4, фото - Bundeswehr

Але не варто забувати, що при виробництві танків Leopard 2 основним виробником є концерн Krauss-Maffei Wengman, а Rheinmetall є лише субпідрядником. На складах KMW також може бути певна кількість танків на зберіганні, але по ним актуальної інформації поки що нема.

Міноборони Нідерландів говорить саме про оплату поставки німецьких танків для ЗСУ тому, що голландська армія ще з 2013 року фактично не має власних ОБТ, бо розпродала усі залишки своїх Leopard 2. В процесі таких торгів 20 танків Leopard 2A6 "перекочували" спочатку "в руки" Rheinmetall, а потім 18 таких машин після модернізації до стандарту A7 були використані для формування нової танкової роти в складі бундесверу. За домовленостями між Німеччиною та Нідерландами, ця танкова рота вважається спільною "голландсько-німецькою", і у випадку потреби може бути задіяна під голландськими прапорами для захисту Голландії.

Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA

І тут не варто виключати, що ці формально "голландські", а фактично німецькі Leopard 2 також можуть стати "предметом торгів", в рамках яких Голландія готова оплатити поставку німецьких танків для ЗСУ.

Читайте також: Чи зможуть союзники набрати 100 танків Leopard 2 для України