xcounter
#

Мінус один потенційний донор: в Іспанії повідомили, що поки не можуть передати ЗСУ Leopard 2

18153
Leopard 2E
Leopard 2E

Іспанія вже хотіла передавати Leopard 2 зі зберігання, але не готова надати машини зі складу збройних сил

Зустріч союзників України на авіабазі Рамштайн, яка має відбутися вже 20 січня, має стати майданчиком на якому країни публічно оголосять свої плани щодо передачі Україні нових пакетів озброєння. І вся увага зараз прикута до питання постачання танків.

Але, на жаль, потенційне коло країн, які можуть передати танки Leopard 2 зменшилось. Якщо раніше перелік можливих донорів включав в себе Польщу, яка вже офіційно це підтвердила, Фінляндію, Німеччину, Швецію, Данію, Норвегію, Португалію та Іспанію, то остання з цього переліку вибуває.

Читайте також: Перехід на комплектне постачання: чому новий пакет допомоги від Великої Британії це дещо більше за Challenger 2, AS-90 та Bulldog
Leopard 2E
Leopard 2E

Як передає Reuters, міністр іноземних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес [José Manuel Albares Bueno] у Мадрида наразі не має можливості передати танки Leopard 2, які в нього є. Зазначимо, що Іспанія вже хотіла передавати Leopard 2 до України зі зберігання і доволі довго опрацьовувала це питання, але визначала, що їх технічний стан не дозволяє вважати їх боєздатними.

Тому, скоріш за все, мова йде про можливість передати машини у короткостроковій перспективі шляхом вилучення зі складу іспанських збройних сил. Зазначимо, що за Military Balance на 2021 рік країна мала 108 Leopard 2A4 (частково на зберіганні) та 219 Leopard 2E.

Leopard 2E
Leopard 2E

Водночас питання відновлення машин на оборонних підприємствах, схоже є значно довшим процесом, ніж на це можливо було розраховувати. Як мінімум оголошені темпи ремонту німецького гіганта Rheinmetall інакше ніж приголомшливими назвати важко.

Зазначимо, що наразі рівень очікування передачі Leopard 2 від союзників становить позначку в одну танкову бригаду, тобто 84 танки, якщо танкова бригада Альянсу, або 93, якщо танкова бригада ЗСУ.

Читайте також: Скільки часу знадобилось Польщі на купівлю Leopard 2, і як довго Німеччина допомагала їх ремонтувати