xcounter
#

Данія може віддати ЗСУ реально "всю артилерію", але мова про САУ M109

16667
САУ M109A3 данської армії, архівне фото з відкритих джерел
САУ M109A3 данської армії, архівне фото з відкритих джерел

Навіть якщо ці установки годяться лише на "донорів запчастин", це все рівно суттєве підсилення нашої артилерії

Трохи більше тижня тому, під час Мюнхенської безпекової конференції прозвучала заява прем’єр-міністра Данії Метте Федеріксен про те, що ця країна передає Україні всю свою наявну артилерію, мотивувавши це тим, що країни Заходу мають достатньо багато військового обладнання, яке можна відносно швидко передати ЗСУ.

Така заява викликала певне сум’яття. Бо до цього моменту було публічно відомо про те, що Данія ще в січні 2023 року й так передала Україні всі на той момент наявні 19 САУ CAESAR на шасі Tatra 8x8. І якщо заглянути в довідник The Military Balance 2023, то побачимо, що по Данії на той момент із артилерії крім "Цезарів" було вказано 20 буксируваних та 15 самохідних 120-мм.

Читайте також: Чому у ЗСУ є проблеми з фортифікаціями та потужними лініями оборони: коли треба негайно вирішувати
САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces

Тобто, на цьому фоні було неясно, про передачу якої ж такої "всієї артилерії" у лютому 2024 року для України могла заявляти Данія, якщо це і так відбулось рік назад, і навряд чи данські військові збирались віддавати навіть свої нечисельні міномети.

Але тепер з’явилась версія, яка говорить про те, що Данія таки може передати Україні ще певну кількість артсистем, працездатність яких щоправда може викликати питання, однак навіть в ролі "донорів запчастин" ці САУ можуть бути цілком помічними нашому війську.

Так от, польське видання Defence24 в своїй публікації припускає, що у випадку з Данією мова насправді про те, що ця країна передасть для ЗСУ певну кількість своїх самохідних артустановок M109A3, які уже тривалий час стояли на зберіганні.

Данська M109A3 на зберіганні, фото з відкритих джерел

Автори Defence24 пишуть, що в 2015 році Данія мала на консервації не менше 24 одиниць таких артсистем, із яких однак більшість була і так "розканібалена", щоб тримати у більш-менш справному стані 4-6 самохідних гармат.

Журналісти цього порталу допускають, що можливо із данських M109A3 на консервації можна буде зібрати кілька робочих машин, або ж навіть усі ці САУ просто розібрати на запчастини, щоб підтримувати працездатність парку вже наявних M109 в строю ЗСУ в кількості орієнтовно 150 одиниць.

Втім, тут маємо додати, що Міноборони Данії уже офіційно повідомило про те, що в рамках військової допомоги Україні вже були передані небоєздатні M109 на запчастини.

САУ M109A3 данської армії, архівне фото з відкритих джерел

Але в офіційному зведенні від міноборони Данії не вказано кількість переданих САУ на запасні частини. Цілком можливо, що всі 24, а можливо, що менше, а з моменту їх передачі данцям вдалось відновити ще декілька.

Читайте також: Нідерланди замовляють для України новітні САУ DITA, які вперше показали в 2021 році