xcounter
#

Яку всю артилерію Данія передала Україні та чому це про січень та Caesar

САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces
САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces
38448

Коли мова йде про всю артилерію від Данії для України - це про всі 19 колісних САУ Caesar

Данія передала Україні всю свою артилерію - саме з такими заголовками вчора вийшли новини у багатьох українських ЗМІ, деякі з яких додали про те, що передача відбудеться найближчим часом.

Але фраза прем'єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен на 7-му Українському ланчі в Мюнхені, яку цитує "Укрінформ": "Ми, Данія, вирішили передати Україні всю свою артилерію".

Читайте також: В РФ думають, чи можна на "Искандер" збільшити БЧ до 800 кг, чи дальність до 1000 км

Й мова йде про те, що Данія вже зробила, бо дійсно вже передала всю свою артилерію у калібрі 155-мм ще у січні 2023 року. Й мова йде про 19 колісних САУ Caesar на шасі 8x8. Ще тоді Копенгаген прийняв дійсно потужне рішення повністю залишитись без 155-мм цих французьких артсистем, які він замовив лише у 2017 році.

САУ Сaesar
САУ Сaesar 8x8

Про це було оголошено публічно міністерством оборони Данії, при цьому мова йшла про передачу 15 САУ, які вже були отримані від Nexter та ще п'яти, які лише мали бути передані до данських збройних сил. Й ці Caesar вже з кінця квітня 2023 року у строю Збройних Сил України.

А для закриття лакуни у артилерії данське оборонне відомство провело закупівлю ізраїльських САУ ATMOS, а також ракетних установок PULS у кількості 19 та 8 відповідно. Про контракт було оголошено на початку березня 2023 року, закупівля коштувала Данії 252 млн доларів, з яких 119 млн доларів пішли на САУ та 133 млн доларів на ракетні системи. Строки постачання були визначені у межах дворічного контракту для артилерійських та три роки для ракетних систем.

САУ ATMOS
САУ ATMOS

Тому, навіть якщо Данія ще раз захоче передати всю свою артилерію до України, то для цього необхідно буде почекати виконання поставок від Ізраїлю, а це до 2025-2026 років. Більше того, постачання ізраїльського озброєння за реекспортом до України зараз унеможливлено, бо Ізраїль блокує таку передачу й поки не змінив своє рішення.

Й в цілому, рішення Данії залишається лише найкращим взірцем того, як країни можуть підтримувати Україну озброєнням. Часом віддаючи все що є, утворюючі реальні пробіли у власній обороноздатності. Й саме про такий приклад для наслідування й говорила Метте Фредеріксен, додатково закликавши:

"Тому вибачте, друзі, в Європі є військове обладнання, це питання не лише виробництва. У нас є зброя, боєприпаси, системи ППО, які ми поки що не використовуємо. Їх треба передати Україні", - підкреслила прем'єр-міністерка Данії.

Читайте також: Рашисти засвітили, що знову використовують рідкісні керовані міни "Смельчак"