xcounter
#

Рашисти засвітили, що знову використовують рідкісні керовані міни "Смельчак"

5644
Російська САУ 2С4 "Тюльпан" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Російська САУ 2С4 "Тюльпан" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

Це боєприпас ще радянської розробки, який може застосовуватись із крупнокаліберної САУ "Тюльпан"

У відкритому доступі з’явилось фото, із якого випливає, що російські окупанти в боях проти ЗСУ знову почали використовувати керовані 240-мм міни 3Ф5 зі складу комплексу 1К113 "Смельчак". Такі міни призначені для застосування із крупнокаліберних САУ 2С4 "Тюльпан".

Стверджується, що рашисти могли використовувати "Смельчак" під час боїв за Авдіївку. До цього моменту повідомлялось про використання таких боєприпасів окупантами в боях за Маріуполь весною 2022 року та під час облоги Бахмута на початку 2023 року.

Читайте також: РФ зробила дрон-копію Ан-2 під західний двигун та 8 електромоторів
Російський окупанти демонструє керовану міну 3Ф5 зі складу комплексу 1К111 "Смельчак", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

Керована 240-мм міна комплексу "Смельчак" - це боєприпас радянської розробки, який був прийнятий на озброєння ще в 1983 році, та першопочатково призначався також і для застосування із буксируваних мінометів М-240 (наразі зняті з озброєння в армії РФ, про наявність на зберіганні відсутні). Вперше "Смельчак" був застосований під час війни в Афганістані у 1985 році.

Якщо конкретизувати, то до складу комплексу керованого озброєння "Смельчак" входять постріл 3ВФ4 з 240-мм коригованою фугасною міною 3Ф5, система синхронізації пострілу 1А35 та лазерний цілевказівник-далекомір 1Д15 чи 1Д20 з дальністю підсвітки від 0,2 кілометрів до 7 кілометрів.

Схема стрільби керованими мінами комплексу "Смельчак", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Керована 240-мм міна 3Ф5 має корпус завдовжки понад 1,6 метра та вагу понад 134 кілограмів, де зокрема на бойову частину припадає 21 кілограм багатокомпонентної вибухівки (або ж еквівалент 32 кілограмів тротилу).

Максимальна заявлена дальність стрільби керованої міни 3Ф5 – до 9,2 кілограмів, ймовірне відхилення від цілі – начебто лише 2 метри. При цьому стверджується, що така міна може коригувати свою траекторію польоту на дистанції 20-600 метрів, для чого в корпусі міни розміщені порохові заряди в соплах.

Чи виготовляє РФ зараз керовані міни комплексу "Смельчак" до САУ "Тюльпан", чи просто відстрілює радянські запаси – наразі дані відсутні.

Керована міна 3Ф5 комплексу "Смельчак", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Окупанти біля Авдіївки застосували рідкісну ЗС-88 "Делитель"