xcounter
#

Окупанти біля Авдіївки застосували рідкісну ЗС-88 "Делитель"

10773
Звукопередавальна машина ЗС-88 армії РФ на базі БТР-80, ілюстративне фото з відкритих джерел
Звукопередавальна машина ЗС-88 армії РФ на базі БТР-80, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але по суті тут мова про бронетранспортер із спеціальним гучномовцем

У відкритому доступі з’явились кадри, з яких випливає, що російські окупанти протягом останніх кількох днів боїв за Авдіївку застосовували зокрема рідкісну бронемашину під індексом ЗС-88 "Делитель".

В даному випадку йдеться про звукопередавальну машину на базі БТР-80, завдання якої – буквально "перекричати" противника на дистанції до 6 кілометрів, і так похитнути його морально-психологічний стан. По суті, такі машини можна описати й спрощеним терміном "бойовий матюгальник".

Читайте також: Ремонт гаубиць M777 у ЗСУ, Mirage-2000D під SCALP-EG для України та інші новини тижня від Defense Express
Російська ЗС-88 "Делитель" в районі Авдіївки, лютий 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

З відкритих джерел відомо, що ЗС-88 "Делитель" оснащена спеціалізованим касетним магнітофоном ВМ-85K, при цьому збережене основне озброєння БТР-80, тобто 14,5 мм кулемет КПВТ.

Чи бере при цьому ЗС-88 "Делитель" на борт додатковий персонал для свого "бойового матюгальника", і чи є наприклад ліміт по тривалості безперервної роботи – у відкритому доступі даних нема. Як і наприклад по тому, скільки орієнтовно таких машин може мати армія РФ у своєму розпорядженні.

Звукопередавальна машина ЗС-88 армії РФ на базі БТР-80, ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни використовувати "бойові матюгальники" типу ЗС-88 "Делитель" під час обох воєн проти Чечні, під час подій біля Білого Дому в 1993 році, під час бойових дій на Сході Україні в 2014 році та під час кампанії у Сирії.

Однак під час повномасштабного вторгнення РФ в Україні ці бронемашини ЗС-88 "світились" дуже рідко: на етапі перекидання в Білорусь у січні 2022 року та під час боїв біля Ізюму в травні 2022 року. При цьому, за деякими даними, одна така машина була втрачена рашистами в результаті ракетного удару, ще одна – могла стати трофеєм ЗСУ.

Армія РФ перекидає в Білорусь ЗС-88, січень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Скільки зараз "Орланів" може використовувати армія РФ на полі бою та які темпи виробництва