xcounter
#

Скільки зараз "Орланів" може використовувати армія РФ на полі бою та які темпи виробництва

2690
Скільки зараз "Орланів" може використовувати армія РФ на полі бою та які темпи виробництва

І чому виробник цих безпілотників не може віддати виробництво "Орланів" на "аутсорс"

Російське окупаційне військо сьогодні використовує на полі бою до тисячі розвідувальних безпілотників типу "Орлан" — таку кількість називає генеральний конструктор "Специального технологического центра" (далі — СТЦ) Роман Іванов в розмові з пропагандистським ворожим виданням ТАСС. За його словами, залежно від ситуації та часу російські військові можуть отримувати близько 60-70% даних "від наших апаратів", хоча незалежно перевірити ці дані важко.

Темпи виробництва розвідувальних безпілотників типу "Орлан" заявляються на рівні понад 1000 одиниць на рік, тобто орієнтовно більш як 80 безпілотників на місяць. Стверджується, що виробництво БПЛА типу "Орлан-10" було збільшено у три-чотири рази, "Орлан-30" — до 25 разів у порівнянні з темпами виробництва у 2021 році.

Читайте також: Чому РФ поставила на бомби з УМПК блок "Комета-М" від "Орлан-10"

Ворог заявляє, що постійно удосконалює свої "Орлани" з урахуванням висновків за результатами їхнього використання на полі бою. Як приклад згадується випадок, коли наші військові ще у 2022 році під час звільнення Харківщини від російських окупаційних військ затрофеїли весь комплекс "Орлан" включно зі станцією управління та технічною документацією. Заявляється, що тоді ворог був вимушений доопрацьовувати систему управління.

Звичайно, що рашисти не шкодують хвалебних епітетів своєму "Орлану" і кажуть про неймовірний попит на безпілотник від закордонних покупців — втім, начебто продавати виходить погано, бо так зване міноборони РФ забирає всі свої дрони для власних потреб.

І що міноборони РФ також обговорює можливість виготовляти за ліцензією "Орлани" на базі потужностей інших конструкторських бюро. Водночас у СТЦ заявляють, що вони й самі хотіли знайти співвиконавців, які могли б допомогти наростити обсяги виробництва, але, за словами Іванова, "Орлани" — це "достатньо складне технічне і технологічне завдання, і вона мало кому під силу". Мовляв, організація виробництва на потужностях інших компаній триватиме понад року і цей процес не буде швидшим за варіант, коли СТЦ буде розширювати власні можливості.

Разом з тим, виробник "Орланів" імпортує для виробництва своїх безпілотників комплектуючі з-за кордону в обхід санкцій. Наприклад, у січні цього року в Inform Napalm розповідали, які компоненти експортує СТЦ для своїх розвідувальних безпілотників та іншої продукції.

Раніше Defense Express розповідав, що КНДІСЕ знайшов на "Орлан-10" трекер для навігації БПЛА.

Читайте також: Знищено третій Су-34, рашисти менш як за добу втратили вже чотири літаки