xcounter
#

Чому РФ поставила на бомби з УМПК блок "Комета-М" від "Орлан-10"

5549
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

Якою мірою російський ВПК залежить від поставок західних комплектуючих, щоб виготовляти такі бомби

Російські окупанти уже кілька місяців поспіль для ударів по Україні застосовують свої керовані авіабомби з модулями УМПК, при цьому мова не тільки про 500-кг авіабомби, але про варіанти на 250 кг також. Відповідно, уже є можливість узагальнити деякі дані по цьому типу зброї рашистів, використовуючи зокрема відкриті дані.

І якщо узагальнювати, то картина виходить такою – для виробництва навіть такої зброї російському ВПК необхідні поставки комплектуючих західного походження, водночас за рівнем своєї технологічності російські крилаті бомби явно відстають від JDAM-ER, йдеться у публікації дослідника Петра Бутовскі для порталу The Drive.

Читайте також: Польська PGZ розповіла про дохід від продажів, і половина експортних успіхів – це постачання зброї для ЗСУ
Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

В своєму викладі Бутовскі починає із деталі, про яку уже раніше писав Defense Express, тобто що уже в 2009 році росіяни мали чотири варіанти крилатих бомб із модулями УМПК, але тоді ці "вироби" в серію не пішли, оскільки військові РФ не вбачали тоді необхідності у масовому та дешевому керованому авіаційному озброєнні для тривалої війни на виснаження.

Щоправда, при цьому Бутовскі стверджує, що перша презентація таких російських бомб відбувалась взагалі у 2002 році, під час авіаційного салону в Фарнборо.

Перші зафіксовані випадки застосування рашистських бомб із УМПК по території України в 2023 році

Якщо порівнювати з тим самим JDAM-ER, то російська УМПК має одразу кілька принципових недоліків. Перший – підривник бомби з модулем УМПК взводиться в стан готовності одразу після скиду, а не під час планування, що загрожує додатковими "нештатними ситуаціями", зокрема в небі над самою РФ.

Ще один серйозний технічний недолік російських крилатих бомб, на думку Бутовскі – "чугунні" ФАБ-500М-62 рашистів виготовляються як зварні моноліти, де неможливо зняти хвостову частину та замінити її на блок управління, як у випадку із JDAM-ER.

Але водночас, як наголошує дослідник, у рашистських крилатих бомб з УМПК є і одна перевага - такі бомби з некерованих на керовані можна перетворювати буквально ледь чи не в польових умовах, у той час як для установки модуля управління на JDAM-ER потрібні умови ремонтного чи заводського цеху.

Рашистська ФАБ-500 з модулем УМПК, зображення з відкритих джерел

Дослідження уламків російських УМПК показало зокрема, що на таких бомбах використовується блок апаратури "Комета-М", призначений для прийому супутникового сигналу від систем навігації GPS або ГЛОНАСС навіть в умовах постановки завад від засобів РЕБ.

Тут мова йде про використання скоріше імпровізованого рішення, оскільки блок "Комета-М" призначений першопочатково для установки на безпілотники "Орлан-10" та "Орлан-30". Також важливою є деталь, що навіть для виробництва такої апаратури російському ВПК необхідні стабільні поставки електроніки західного походження.

Раніше Defense Express розповідав про те, що хоче зробити керовану бомбу-"етажерку" на базі УПАБ, мотивом для такої розробки могли стати виявлені проблеми із аеродинамікою польоту керованих бомб з модулями УМПК.

Блок апаратури "Комета-М" із модуля УМПК, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як у США виявили, що ВМФ по-різному рахує, скільки має боєздатних літаків F-18