xcounter
#

Польська PGZ розповіла про дохід від продажів, і половина експортних успіхів – це постачання зброї для ЗСУ

3855
САУ Krab, всі фото – Huta Stalowa Wola S.A.
САУ Krab, всі фото – Huta Stalowa Wola S.A.

Минулого року було укладено контракт на постачання 54 САУ Krab

Польська група озброєнь PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) оприлюднила фінансовий звіт за 2022 рік, в якому зокрема йдеться про доходи від продажів польського оборонного концерну – детально про цифри та минулорічні результати компанії розповідає видання

Defence24.pl

.

Читайте також: Польща хоче купити до 400 Rosomak Long, на заміну БМП-1 та для нових частин
САУ Krab
Постріл з САУ Krab, фото ілюстративне

Так, відповідно до звітів PGZ, всього за 2022 рік дохід концерну від продажів склав понад 8,35 млрд злотих – або ж орієнтовно 2,1 млрд доларів.

PGZ Польща САУ Krab
Інфографіка – PGZ

З них на експорт припадає орієнтовно 17,6% або 1,477 млрд злотих (370 млн доларів) і, як відзначається, це більш ніж удвічі більше, ніж у попередньому 2021 році, коли на експорт припало 690 млн злотих (173 млн доларів).

З усіх експортних доходів значна частина, а точніше більш як половина або ж 830 млн злотих (208 млн доларів) – припадає на компанію Huta Stalowa Wola, з який 757 млн злотих (189 млн доларів) – це контракт на постачання самохідних артилерійських установок Krab, а також елементів вогневих модулів Regina.

Нагадаємо, вперше про те, що Україна отримала на озброєння три батареї польських САУ AHS Krab стало відомо ще у травні 2022 року. Водночас у червні минулого року стало відомо, що Україна замовила у Польщі одразу 54 одиниці польських самохідних артилерійських установок.

Польща, що йде по шляху збільшення виробництва артилерії за рахунок ліцензійного вітчизняного виробництва корейської САУ K9 Thunder, має широкі перспективи співпраці з Україною, вважає Павло Верхняцький, Керуючий партнер та Директор бізнес-консалтингової компанії COSA, з досвідом сприяння розвитку військово-технічного співробітництва.

"Існуючі напрями співробітництва з українськими розробниками та виробниками можуть бути доповнені кооперацією у виробництві артилерійських систем, З одного боку, це залучить українські підприємства до співпраці з іншими глобальними гравцями, що приймають участь у виробництві польських артсистем, а з іншого – потенційно здешевить кінцеву продукцію. І це буде вигідно польським партнерам для виходу з ними на ринки третіх країн, де Польща поки не має сильних позицій. Це може дати суттєві переваги, зокрема, в конкурентній боротьбі з тими великими збройовими експортерами, що зазвичай беруть ціною, і орієнтовані на країни, що розвиваються", – каже експерт. Він упевнений, що Україна може стати не просто вигідним замовником, а й надійним партнером, якщо будуть дотримані умови.

Польська гармато-гаубиця «Краб» на позиції на сході України, серпень 2022 р, Defense Express
Польська гармато-гаубиця «Краб» на позиції на сході України, серпень 2022 р. / Фото: ГШ ЗС України

Павло Верхняцький консультує глобальних гравців в оборонній сфері у їх роботі на іноземних ринках. Детальніше про те, які перспективи відкриваються перед ними, коли вони розглядають Україну, про що варто знати та які кроки робити як бізнесу, так і українській владі, читайте в ексклюзивному інтерв'ю Павла Верхняцького для Defense Express.

Читайте також: Якщо Польща справді дала Україні Мі-24, там можуть бути свої особливості