xcounter
#

Польща хоче купити до 400 Rosomak Long, на заміну БМП-1 та для нових частин

3701
Бронемашина Rosomak Long, ілюстративне фото від Defence24
Бронемашина Rosomak Long, ілюстративне фото від Defence24

Залежно від того, як буде укладено контракт, польський ОПК може поставити новий рекорд по обсягам виробництва

За неофіційною інформацією, Військо Польське до кінця 2023 року планує укласти контракт на поставку від 250 до 400 бронемашин Rosomak Long, що відрізняються від базової версії подовженим на 0,6 метра корпусом, і відповідно – здатністю вплав долати водні перешкоди навіть за умови установки важкого бойового модуля ZSSW-30.

Цілком можливий варіант, що майбутній контракт передбачатиме поставку усієї кількості бронемашин Rosomak Long у кілька "траншів". Хоча при цьому орієнтовний строк виконання майбутнього контракту поки що лишається невідомим. Про це з посиланням на власні джерела пише польський портал Defence24.

Читайте також: Чи є російські десантні кораблі, які "перевозять цивільних", легальною ціллю для знищення
Відмінністі між базовою версією та Rosomak Long, ілюстративна інфографіка від Rosomak S.A.

Автори порталу зазначають, що армія Польща хоче замовити Rosomak Long саме в якості колісної бойової машини піхоти, для заміни старих БМП-1 та/або для формування нових механізованих підрозділів.

Подовжений на 0,6 метрів корпус і покращена можливість долати водні перешкоди за умови установки важкого бойового модуля ZSSW-30 – це в принципі усі особливості Rosomak Long. Базовий варіант Rosomak за умови наявності такого модуля "в дослідному режимі" демонстрував здатність до плавучості, але схоже, що в цьому випадку результати тестів польських військових не влаштували ніяк.

Польський Rosomak у базовій версії з модулем ZSSW-30, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, ZSSW-30 важливий для Війська Польського тим, що дозволяє застосовувати програмовані 30-мм боєприпаси до автоматичних гармат, і також – відстрілювати керовані протитанкові ракети Spike-LR. Аналогічні башти використовуватимуться також і на гусеничних БМП Borsuk.

Від Defense Express додамо, що залежно від того, як саме буде укладено контракт на Rosomak Long для Війська Польського, і якими будуть його деталі, то схоже, що ОПК Польщі може поставити новий рекорд по обсягам виробництва бронетехніки.

До цього моменту у відкритому доступі були дані про те, що потужності польської промисловості дозволяють виготовляти до 100 бронемашин типу Rosomak на рік.

Дослідний зразок бронемашини Rosomak Long, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти "згадали" про "Паучок" до Т-54 з 1950-х, щоб замаскувати БМП-2