xcounter
#

Чи є російські десантні кораблі, які "перевозять цивільних", легальною ціллю для знищення

Великий десантний корабель проєкту 775
Великий десантний корабель проєкту 775
5268

РФ може частково вирішити проблему з логістикою до поки окупованого Криму завдяки одразу 10 великим десантним кораблям

Після чергового пошкодження Кримського мосту в результаті атаки, скоріш за все з використанням морських дронів-камікадзе, РФ знову зустрілась зі значним погіршенням логістики. Наразі, як декларують рашисти, по мосту відкрили рух у реверсному режимі, але зі штучно обмеженою пропускною спроможністю та лише легкового транспорту. Водночас основний автомобільний рух спрямовано вздовж Азовського моря.

Й в цій ситуації РФ цілком може організувати переправу через Керченську протоку за допомогою великих десантних кораблів. Більше того, ще 11 липня, через величезні затори та черги на Кримський міст великі десантні кораблі ВМС РФ вже почали виконувати цю роль.

Читайте також: Рашисти "згадали" про "Паучок" до Т-54 з 1950-х, щоб замаскувати БМП-2
БДК Азов
ВДК "Азов" ЧФ РФ

У міноборони РФ офіційно повідомили, що цю функцію виконують "Калининград" та "Оленегорский горняк", обидва проєкта 775, які були перекинуті у Чорне море перед вторгненням з Балтійського та Північного флоту РФ відповідно.

Нагадаємо, що загалом на початку 2022 року рашисти сконцентрували 11 ВДК, які вочевидь планували використати для десантної операції.

Але після знищення ВДК "Саратов" у Бердянську їх залишилось рівно десять. Й у цьому ключі постає питання, а чи є такі великі десантні кораблі легальною ціллю для знищення, навіть якщо Кремль декларує їх використання лише для перевезення цивільних осіб та автівок.

БДК Оленегорский горняк
ВДК "Оленегорский горняк" ПФ РФ у Севастополі

І хоча доволі дивно говорити про міжнародне право у ключі війни з РФ, але необхідно зазначити, що військовий корабель противника є легальною військовою ціллю у будь-якому випадку. Всі наявні у Чорному морі ВДК рашистів приписані до військово-морських сил РФ, мають відповідні зовнішні позначки військових кораблів та знаходяться під командою офіцерів ВМС РФ.

Також ці кораблі озброєнні артилерійськими системами, зенітною артилерією та РСЗВ А-215 й призначені для виконання військових завдань та бойових місій. Й таким чином, як їх не збираються використовувати рашисти, є абсолютно легальною ціллю для знищення.

У випадку, якщо Кремль планує використати військові кораблі для будь-яких гуманітарних завдань тобто у ролі госпітального судна, то тоді такий корабель має бути відповідно позначено, про його використання має бути попереджено заздалегідь із вказанням маршруту та даних корабля, також він повинен мати озброєння виключно для самооборони. Вочевидь ні про що схоже відносно російських ВДК у Чорному морі зроблено не було.

БДК 775

Необхідно зазначити, що госпітальне судно втрачає будь-який імунітет у випадку будь-якого порушення. Наприклад, потоплений у 1945 році радянським підводним човном С-13 під командуванням Маринеско, німецький транспорт (колишній лайнер) MV Wilhelm Gustloff, який перевозив близько 9 тисяч біженців, визнано легальною військовою ціллю.

Тобто попри те, що транспорт був використаний для евакуації цивільного населення, він виконував операції у зоні бойових дій, перевозив не лише цивільних а й близько тисячі німецьких військових, був плавучою базою для німецьких підводників, а також йшов у супроводі бойового корабля.

Зрештою, якщо рашисти дійсно захочуть евакуювати цивільне населення з поки що окупованого Криму, то для цього можуть використати госпітальне судно "Енисей".

Госпітальне судно Енисей
Госпітальне судно "Енисей" ЧФ РФ

Більше того, ніхто не заважає покинути півострів пішки. У всіх інших випадках - будь-який великий десантний корабель РФ є абсолютно легальною ціллю для знищення.

Читайте також: Українських пілотів F-16 у Румунії буде навчати приватна компанія Draken International