xcounter
#

Чи справді по "Кримському мосту" били гідроцикли-камікадзе

9322
Атака морського дрона-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Атака морського дрона-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо така версія з’явилась, її варто розібрати в усіх деталях

OSINT-аналітик H I Sutton, який займається питаннями війні на морі, в одному із своїх дописів висловив власну версію щодо того, чим саме міг бути завданий удар по "Кримському мосту" в ніч на 17 липня 2023 року.

На його думку, для цієї атаки могли бути використані взагалі перероблені на морські дрони-камікадзе звичайні цивільні гідроцикли. І що таким чином в розпорядженні Сил оборони України може бути одночасно чотири версії катерів-камікадзе, кожна з яких може застосовуватись для атак різних типів цілей.

Читайте також: Як РФ "проспала" катери-камікадзе, що ударили по "Кримському мосту"
Еволюція морських дронів-камікадзе України, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Чи справді в розпорядженні України є одразу чотири версії морських дронів для різних цілей, чи це просто ланцюжок еволюції цього виду зброю – питання поки що відкрите. Але от наскільки реально переробити гідроцикл на катер-камікадзе – питання цікаве, його варто розібрати окремо.

В своєму дописі H I Sutton пояснює, що до версії з гідроциклом він прийшов після того, як рашисти виклали у відкритий доступ кадри з одним із начебто підбитих катерів-камікадзе, які використовувались для атаки на тимчасово окупований Севастополь в неділю 16 липня 2023 року.

Ймовірно, підбитий катер-камікадзе Сил оборони України під час атаки на окупований Севастополь 16 липня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Хоч і зображення нечітке, але за бажання там можна розгледіти контури, як у гідроцикла. Автор порівнював кадр із морським дроном та зображення гідроцикла марки Kawasaki STX.

Також H I Sutton припустив, що морські дрони на базі гідроциклів, що могли бути застосовані для атаки на "Кримський міст" 17 липня 2023 року, мають значно менші розміри, аніж "канонічні" катери-камікадзе, зображення яких раніше викладала платформа United24.

Катери-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення від платформи United24

Сама по собі описана вище версія виглядає цікавою. Але вона не враховує як мінімум кількох моментів. Навряд чи цивільний гідроцикл має конструктивні особливості, які дозволяють вмістити всередину такого судна БЧ будь-якої потужності. Також цивільний гідроцикл навряд чи має достатню морехідність, щоб пройти кількасот кілометрів від місця можливого пуску до "Кримського мосту", і на цьому маршруті зберегти керованість.

Тому тут виникає насправді такий висновок – хоча візуальна схожість спостерігається, навряд чи це були саме перероблені цивільні гідроцикли.

Скоріше, може йти мова про те, що для створення нової ітерації морських дронів України їх розробники використали зовнішні риси, як у гідроциклів, щоб зміцнити корпус та вмістити більш потужну БЧ, яка допомогла "втомитись" одному з прольотів незаконної будови рашистів в напрямку Кримського півострова.

Катер-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: У РФ хочуть розгорнути цілу дивізію підводних човнів з ядерними мега-торпедами "Посейдон" на Камчатці