xcounter
#

Як РФ "проспала" катери-камікадзе, що ударили по "Кримському мосту"

39370
Катер-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Катер-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І на якому етапі технологічному етапі зараз може перебувати "безпілотна" війна на морі

Складові Сил оборони України, як то ВМС, Служба безпеки України та Головне управління розвідки зараз по факту визнали свою причетність до атаки на "Кримський міст" окупантів в ніч на сьогодні, 17 липня 2023 року. Водночас, наші силові структури в своїх повідомленнях для ЗМІ не стали уточнювати, який саме засіб міг бути використаний для атаки.

Рашистські пропагандони в своїх заявах відштовхуються від того, що для атаки були використані начебто два катери-камікадзе, зі збільшеною до 500 кг БЧ. При цьому удар був завданий в район однієї із опор споруди, що власне й привело до обвалу ділянки полотна автомобільної частини "Кримського мосту", і по залізничній частині мосту рух пасажирських поїздів тимчасово припинений також.

Читайте також: "Рапира", "Василек" та ЗПУ-4: чим озброєна білоруська територіальна оборона, яку навчатимуть "вагнерівці"

В свою чергу, російські "воєнкори" припускають, що для атаки на "міст" могли бути використані рівно такого ж типу морські безпілотники, як і для атаки на тимчасово окупований Севастополь 16 липня 2023 року.

І якщо там справді наші "катери-камікадзе", то схоже, тут ми можемо спостерігати уже четверту ітерацію цього типу зброї. Тут варто співставити між собою зображення наших катерів-камікадзе, які використовувались під час атак на тимчасово окупований Севастополь у жовтні 2022 року та у квітні 2023 року, і для набігу на розвідувальний корабель "Иван Хурс" у травні 2023 року.

Катери-камікадзе, які використовувались для атак на тимчасово окупований Севастополь у жовтні 2022 року та у квітні 2023 року відповідно, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Далі варто шукати відповідь на питання "а як так вийшло, що росіяни не помітили прохід катерів-камікадзе до свого "Кримського мосту"".

І схоже, що відповідь тут може бути комплексною – для виходу на об’єкт атаки наші морські безпілотники могли йти навмисне на малій швидкості та в малошумному режимі; водночас, сам малий розмір таких "безекіпажних кораблів" міг сприяти тому, що рашисти виявили їх уже під час самого набігу на "Кримський міст".

Тут варто звернути увагу не просто на те, що за відомими даними з відкритих джерел, наші катери-камікадзе мають довжину корпусу всього 5 метрів, тут варто порівняти з тим, що це навіть менше, аніж довжина корпусу торпед різних типів, які використовуються на дизель-електричних "Варшавянках" проекту 636.6.

Один із катерів-камікадзе, які використовувались для атаки на розвідувальний корабель ЧФ РФ "Иван Хурс" в травні 2023 року, зображення з відкритих джерел

Можемо припускати, що "плюс" до рівня малошумності та непомітності нашим морським дронам може давати водометний рушій, що дозволяє розвивати швидкість до 80 км/год. Але водночас, темпи виробництва нових катерів-камікадзе можуть якраз лімітуватись саме темпами виробництва (або ж закупок за кордоном) тих самих водометних силових установок.

Окремо наголосимо, що сам факт володіння таким типом зброї дає Україні додаткову ініціативу при війні на морі.

Росіяни раніше хизувались, що для захисту від наших безпілотників усіх типів поставили в тимчасово окупованому Севастополі одразу кілька десятків зеніток типів 2М-3М та 2М-1. Але таку щільність засобів вздовж всього узбережжя тимчасово окупованого півострова вони навряд чи можуть забезпечити.

Корабельна зенітна установка 2М-3М, як "універсальний" засіб боротьби рашистів проти українських безпілотників усіх типів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: HIMARS знову демонструє майстер-клас з ураження російського 240-мм міномета (відео)