xcounter
#

Українських пілотів F-16 у Румунії буде навчати приватна компанія Draken International

Пілоти F-16 ПС Румунії (всі фото: Forţele Aeriene Române)
Пілоти F-16 ПС Румунії (всі фото: Forţele Aeriene Române)
2383

Й попри те, що навчання пілотів фактично передається на аутсорс, у країнах НАТО це є звичною практикою

Програма навчання українських пілотів та фахівців наземних служб буде доволі розгалужена, загалом у "коаліції F-16" нараховується 11 держав, більше того, відомо, що частина українських військових буде навчатися у Данії.

Але у Румунії вже оголосили, що доволі швидко приєднаються до цієї програми підготовки, про що оголосив президент країни Клаус Йоганніс. І за його оцінкою навчання може стартувати вже у серпні й мова йде про системну підготовку, а не одиничний випадок.

Читайте також: У Німеччині оголосили плани розширення Бундесверу та формування боєздатних дивізій: названі строки, але є купа питань
F-16

Також видання Defense Romania зазначило, що навчальний центр буде розташований на авіабазі 86 Борча [Borcea] на півдні країни. При цьому це буде фактично приватно-державний проєкт. Зокрема літаки мають надати Нідерланди, які все одно списують свої F-16, якраз ці машини і є найбільш вірогідним джерелом посилення Повітряних Сил України. До цього була відома участь самого виробника цих машин - Lockheed Martin.

Але роль американської компанії стосується не лише технічних аспектів, оборонний гігант замовить послуги приватної компанії Draken International, яка й буде навчати пілотів та техніків.

Й саме ця компанія мала намір викупити нідерландські F-16, більше того, викупила близько 12 норвезьких F-16 в той час, коли Румунія за вкрай "смачною" ціною змогла придбати 32 літаки. Таким чином оборонний світ виявився дійсно вкрай тісним.

F-16 Румунія

А загалом фактична передача на аутсорс питання підготовки пілотів є доволі звичною практикою для країн НАТО. Наприклад, окрім Draken International, яка має власний флот F-16, ці ж машини експлуатує приватна компанія Top Aces, яка для повітряних сил США відіграє роль "агресорів" під час програми підготовки.

Й звісно персонал обох компаній складається з колишніх інструкторів, пілотів та техніків повітряних сил різних країн, які мають реальний практичний, а часом й бойовий досвід.

Водночас Бухарест створенням такого центру підготовки на своїй території вирішує питання власної обороноздатності. Ще у грудні минулого року екс-міністр оборони країни Василе Динку (Vasile Dîncu) зазначив, що навіть маючи літаки та гроші виявилось складно знайти місце для підготовки пілотів на F-16. А повітряним силам Румунії необхідно підготувати понад 30 пілотів та відповідну кількість наземного персоналу.

F-16 Румунія

Нагадаємо, що з боку США підготовка українських пілотів та техніків на F-16 вже узгоджена, за словами радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, дано не просто "зелене світло", а буде надаватися підтримка та передача необхідних "інструментів".

Наразі, як повідомив речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, перша група пілотів вже очікує на відрядження. Також він зазначив, що передача літаків також буде поступовою, а "не одразу три ескадрильї".

Читайте також: РФ хоче Су-75 Checkmate переробити на БПЛА, хоча С-70 "Охотник" відверто буксує