xcounter
#

У Німеччині оголосили плани розширення Бундесверу та формування боєздатних дивізій: названі строки, але є купа питань

БМП Puma (всі фото: Bundeswehr)
БМП Puma (всі фото: Bundeswehr)
3036

Оголошені у Берліні плани дійсно виглядають як вихід із летаргійного сну колективної безпеки, але цілком можливо є лише наміром вивести наявні сили на відповідний рівень

Бундесвер буде розширюватись й має набути значно більшої боєздатності шляхом утворення разом із Нідерландами найбоєздатнішої у Європі дивізії.

Про це виданню Reuters повідомив начштабу німецької армії Альфонс Маілс [Alfons Mais]. При цьому він визнав, що зараз Бундесвер немає жодної боєздатної дивізії зі штатом понад 20 тисяч осіб.

Читайте також: Чи справді по "Кримському мосту" били гідроцикли-камікадзе
БТР Boxer

За планом дивізія буде включати дві механізованих та одну середню бригаду від збройних сил Німеччини та одну бригаду від Нідерландів. План формування оголошений на рівні 2025 року за умови чисельності на рівні 80-90% від штатної. Ще одна вже виключно німецька дивізія має набути боєздатності у 2027 році.

Зазначимо, що у складі Бундесверу зараз є три дивізії: 1-а Panzerdivision (у складі якої є 43-а нідерландська механізована бригада), 10-а Panzerdivision (має у складі спільну французько-німецьку бригаду) та дивізія швидкого реагування Division Schnelle Kräfte (у складі - нідерландська 11-а аеромобільна бригада).

німеччина аеромобільні війська

Штатна чисельність 1-ої Panzerdivision не дотягує до 20 тисяч - 18 тисяч. 10-а Panzerdivision ще менша - лише 12 тисяч військових. Division Schnelle Kräfte - це також близько 12 тисяч особового складу. Всі Panzerdivision мають у складі чотири бригади, дивізія швидкого реагування - три та три вертолітних полки.

Водночас формування дійсно двох нових дивізій з нуля шляхом є більш ніж масштабним завданням. Навіть формування однієї дивізії шляхом створення п'яти бригад (чи збільшення особового складу у кожній з 4 бригад) - це вже збільшення чисельності та кількості військової техніки сухопутних сил Бундесверу приблизно у 1,5 раза.

Зокрема лише на одну Panzergrenadierbrigade (фактично механізована бригада Бундесверу) необхідно чотири механізовані батальйони у кожному по 44 БМП та ще один танковий батальйон на 44 танки. Таким чином на дві таких бригади необхідно вже 352 БМП та 88 танки, але можливо середня бригада не матиме танків.

Leopard 2

Й це мова йде лише про основне озброєння, до якого також необхідно додати озброєння для артилерійських підрозділів, засоби протиповітряної оборони, інженерні машини, командно-комунікаційну ланку й тощо.

Й виникає цілком логічне питання, а чи зможе оборонно-промисловий комплекс Німеччини банально виробити, або хоча б підняти зі зберігання та відновити відповідну кількість техніки. Особливо в умовах, коли у травні цього року Берлін замовив лише 18 Leopard 2A8 за 525,6 млн євро та 12 САУ PzH 2000 за 190,7 млн євро зі строком постачання до 2026 року.

Й враховуючи це, цілком можливо, що у Берліні мали на увазі не створення з нуля нових дивізій, а збільшити чисельність наявних. Тобто довести й перевищити позначку у 20 тисяч, фактично для чого й необхідно загалом ще п'ять бригад, які й будуть розподілені між 1-ою та 10-ою Panzerdivision.

Marder БМП

Також треба зазначити, що поточний стан Бундесверу прямо натякає на те, що навіть наявні бригади можуть мати не повну чисельність та некомплект техніки. Й тоді оголошені плани у 2027 рік саме посилення вже наявних дивізій та виведення їх на відповідний рівень боєздатності виглядають більш реалістичними.

Але звісно залишається певна надія на те, що у Берліні зрештою вийшли із летаргійного сну колективної безпеки й мова все ж таки йде про нові формування. А це вже означає необхідність переходу на режим форсажу для німецької оборонної промисловості.

Читайте також: У РФ хочуть розгорнути цілу дивізію підводних човнів з ядерними мега-торпедами "Посейдон" на Камчатці