xcounter
#

Якщо Польща справді дала Україні Мі-24, там можуть бути свої особливості

5210
Пара гвинтокрилів Мі-24 польської армії під час навчань Dragon-21 в 2021 році, фото з відкритих джерел
Пара гвинтокрилів Мі-24 польської армії під час навчань Dragon-21 в 2021 році, фото з відкритих джерел

А ці особливості прямо залежать від того, яку програму модернізації по цим машинам встиг провести польський ОПК

За повідомленнями "деяких джерел, знайомих із питанням", Польща начебто передала Україні близько 10 ударних вертольотів Мі-24 радянського зразка, хоча про сам факт передачі не заявлялось публічно.

Наскільки це зміцнило армійську авіацію ЗСУ особливо в контексті поточного контрнаступу на Півдні, поки що не повідомляється. Є лише деталізація, що наше військо і далі має певне кількісне відставання по числу наявних літальних апаратів, порівняно з армією РФ, тому намагається застосовувати свою авіацію обережно, пише Wall Street Journal.

Читайте також: Армія РФ використовує рідкісні БМПТ "Терминатор" біля Авдіївки для боїв уночі
Польські Мі-24, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж дані про те, що Польща передала Україні близько 10 вертольотів Мі-24 таки підтвердяться, то тут зможемо зафіксувати, що ці машини для ЗСУ теж матимуть свої особливості. А рівень цих особливостей залежатиме від того, який рівень модернізації своїх Мі-24 на момент передачі встиг реалізувати польський ВПК.

Для початку деталізуємо, що за даними The Military Balance 2022, в строю збройних сил Польщі на початок минулого року було загалом 28 гелікоптерів типу Мі-24 модифікацій Д та В, які представляють із себе "збірну солянку", зібрану з різних джерел. За часів "Варшавського договору" Польща встигла придбати в СРСР 32 машини цього типу, ще 8 – після завершення "Холодної війни" купила в Німеччини із запасів колишньої "НДР".

AH-64 Apache та польський Мі-24, ілюстративне фото з відкритих джерел

Головним недоліком польських Мі-24 уже станом на 2016 рік був доволі тривалий строк служби орієнтовно в 30 років, та відсутність можливості застосовувати керовані протитанкові ракети. Тому спочатку в 2017 році Міноборони Польщі запустило програму Perkoz по закупівлі ударних вертольотів західного зразка, яка у вересні 2022 року завершилась контрактом на поставку аж 96 AH-64E Apach.

А в 2019 році польський оборонний концерн PGZ показав проект модернізації Мі-24 як проміжного рішення, поки триває закупівля західних вертольотів - підвищення ресурсу планера на 5000 годин, установку оптико-електронної станції та оснащення протитанковими ракетами Spike.

Польський Мі-24 під час робіт по модернізації, фото наводить Defence24

Втім, в липні 2022 року виявилось, що Польща взагалі не може визначитись, чи потрібна їй модернізація своїх Мі-24, і під які саме цілі. Бо програма випробувань ресурсу планера на цих машинах затягнулась мінімум на рік, що в свою чергу начебто аж на 3 роки відкладало початок програми по модернізації цих машин.є

Тому, зважаючи на все вищевикладене, можна припустити, що Мі-24 зі складу армійської авіації Польщі, які могли бути передані Україні, може бути одна із трьох градацій технічного стану – або ці машини ще взагалі не проходили модернізацію, або по цим машинам встигли провести бодай робіт по подовженню ресурсу планера, або бодай на частині цих машин встигли навіть встановити оптико-електронні станції для застосування керованих ракет.

AH-64 Apache та Ми-24, фото - U.S. Army /25th Combat Aviation Brigade
Читайте також: Чим особливі касетні снаряди DPICM, які США дали Україні, і чому вони так потрібні ЗСУ