xcounter
#

Армія РФ використовує рідкісні БМПТ "Терминатор" біля Авдіївки для боїв уночі

13028
Ворожа БМПТ "Терминатор" під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел
Ворожа БМПТ "Терминатор" під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел

Що заодно показує, що в сучасній війні може бути своя ніша навіть для таких машин вогневої підтримки

У відкритому доступі з’явилось відео, яке свідчить – російські військові зі складу 3-го армійського корпусу ЗС РФ використовують зокрема БМПТ "Терминатор" для боїв проти ЗСУ на Авдіївському напрямку.

Показово, що рашисти на таких БМПТ працюють переважно уночі, із озброєння для стрільби використовують головним чином 30-мм автоматичні гармати 2А4, і також - протитанковий ракетний комплекс "Атака-Т", автоматичні гранатомети АГС-17 не використовувались взагалі.

Читайте також: Атомний "франкенштейн" повертається в стрій, французи завершили ремонт свого підводного човна Perle
Рашисти використовують БМПТ "Терминатор" в боях проти ЗСУ на Авдіївському напрямку, липень 2023 року, стоп-кадр з відео

Таке відео по-своєму важливе, бо є першою за останні півроку згадкою про те, що армія РФ знову використовує БМПТ "Терминатор" в боях проти ЗСУ. Попередня датується початком лютого 2023 року, тоді окупанти втратили мінімум одну таку машину біля Кремінної на Луганщині від вогню артилерії ЗСУ.

Окрім епізодів біля Авдіївки в липні 2023 року та Кремінної в лютому 2023 року, рашисти використовували БМПТ "Терминатор" лише також в травні 2022 року під час боїв за Сєвєродонецьк. В усіх трьох випадках досвід застосування машин цього типу армією РФ навряд чи можна назвати успішним та блискучим.

Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, травень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Але з іншої сторони, така частота використання БМПТ в боях проти ЗСУ свідчить, що російські військові все "бачать" місце для машин вогневої підтримки в сучасній війні, хоча й досі не можуть відповідно "відшліфувати" концепцію.

В свою чергу, це демонструє також, що і для ЗСУ є своя перспектива та ніша з використанням машин вогневої підтримки на шасі танків в боях проти армії РФ. Навіть якщо тут мова на перших порах лише про використання "гібридів" на базі Т-62 із баштами від БМП-2 під назвою БМПВ.

"Гібрид" Т-62 і башти від БМП-2 під індексом БВМП в строю ЗСУ, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Танки, САУ, станції РЕБ та інші: у СБУ розповіли про чергові результати роботи своїх спецпризначенців