xcounter
#

Атомний "франкенштейн" повертається в стрій, французи завершили ремонт свого підводного човна Perle

15525
Атомний підводний човен Perle, фото – Naval Group
Атомний підводний човен Perle, фото – Naval Group

Після пожежі у 2020 році підводний човен Perle класу Rubis вимагав серйозних ремонтних робіт

Французи після чотирьох років ремонтів зрештою повернули у стрій свій атомний підводний човен Perle класу Rubis – про це 6 липня повідомили як у ВМС Франції, так і у Naval Group – як розповідає видання The War Zone, французьку атомну субмарину офіційно повернули до "операційного циклу наприкінці минулого місяця, 30 червня.

підводний човен Perle класу Rubis
Підводний човен Perle класу Rubis, фото – Marine nationale

Ще у 2019 році цей підводний човен відправився на планове технічне обслуговування, але через пожежу, яка сталася рік потому субмарину очікував вимушений капітальний ремонт.

Читайте також: В Іспанії рік не можуть знайти, хто б купив підводний човен на металобрухт за 136 тисяч євро

Пожежа була доволі масштабною, вона тривала понад 14 годин поспіль і для її ліквідації було залучено сотні пожежників.

Зрештою, для відновлення цього підводного човна оборонним відомством Франції було ухвалене доволі унікальне рішення, а саме взяти для цього частину іншої субмарини Saphir, тобто фактично "зшити" одну субмарину з двох – раніше у Naval Group демонстрували, як у них це виходить.

Як розповідають у Naval Group, щоб повернути підводний човен у стрій після пожежі, їм знадобилося близько 100 тисяч годин інженерних робіт, протягом яких зокрема було створено або оновлено понад 2000 планів проєктної документації.

Для відновлення субмарини також використовували й цифрові технології, зокрема було створено цифрового "двійника" підводного човна для допомоги у проведенні ремонтних робіт.

Зрештою, згодом для відновлення субмарини знадобилося ще додаткові 250 тисяч годин безпосередньо виробничих робіт, щоб завершити оновлення Perle – станом на сьогодні залишається незрозумілим, у скільки французькій "оборонці" обійшовся ремонт такого "франкенштейна".

Читайте також: У РФ вивели зі складу флоту підводний крейсер, який ледь не нашпигували сотнями "Калібрів"