xcounter
#

У РФ вивели зі складу флоту підводний крейсер, який ледь не нашпигували сотнями "Калібрів"

27246
У РФ вивели зі складу флоту підводний крейсер, який ледь не нашпигували сотнями "Калібрів"

РФ вивела зі складу ВМФ РФ останній човен проекту 941 "Акула"

Російське пропагандистське видання ТАСС із посиланням на голову так званого "загальноросійського руху підтримки флоту" Владіміра Мальцєва повідомляє про виведення зі складу Північного флоту ВМФ РФ важкого атомного підводного крейсера ТК-208 "Дмитрий Донской" проекту 941 "Акула".

Як відзначає Мальцєв, тепер "Дмитрий Донской" буде очікувати утилізації на військово-морській базі у Сєвєродвінське – разом з двома іншими підводними човнами проекту 941. Водночас коли саме утилізують ці субмарини не повідомляється.

Читайте також: Щоб вивести у море човен з "Калібрами", рашисти влаштували "кільце оборони" з "Раптором" і "Тором" на корветі

Таким чином, РФ тепер остаточно має попрощатися з усіма своїми важкими ракетними підводними крейсерами проекту 941 "Акула" – всього у рамках цього проекту було побудовано шість човнів (сьомий човен серії, ТК-210, розібрали ще на стапелі), три з них були утилізовані (ТК-202 та ТК-12 Симбирск у 2005 році та ТК-13 – у 2009), ще два (ТК-17 "Архангельск" та ТК-20 "Северсталь") були виведені зі складу флоту і, як вже зазначалося, очікують на утилізацію.

Щодо безпосередньо ТК-208 "Дмитрий Донской", то рішення щодо виведення зі складу флоту було прийнято ще в липні минулого року. Свого часу окупанти називали його "найбільшим у світі підводним човном" і стверджували, що він є найшвидшим човном з всієї серії.

Був спущений на воду у вересні 1980 року, у грудні 1981 офіційно прийнято до складу ВМФ. З 2014 по 2020 підводний човен ТК-208 "Дмитрий Донской" використовувався як плавучий стенд для тестування міжконтинентальної ракети Р-30 "Булава", останні два роки грав роль "парадного" човна.

Окремо про цей підводний човен варто відзначити таке – російське командування свого часу хотіло нашпигувати "Дмитрий Донской" одразу 200 крилатими ракетами "Калибр" – але, за якихось невідомих причин, зрештою не наважилося реалізувати такий проект.

Читайте також: Підводний крейсер "Москва" та авіаносець США замість іржавого "Кузнецова": як у Росії святкують день ВМФ