xcounter
#

Навіщо рашистам БМПТ "Терминатор", якщо ця машина безпорадна проти ЗСУ

25012
Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел
Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел

Машина із мертвонародженою концепцією кінця 1980-х років не зуміла "вистрілити" в 2023 році

ЗСУ уже мають в своєму активі першу знищену бойову машину підтримки танків (БМПТ) "Терминатор". Цю БМПТ "накрили" артилерійським вогнем біля Кремінної, про що стало відомо 9 лютого 2023 року.

Колориту ситуації додає та обставина, що це був лише другий за весь час війни випадок застосування рашистських БМПТ "Терминатор" в боях проти Сил оборони України. Перший був 27 травня 2022 року, і він теж був невдалим,бо усі рашистські машини вдалось "відігнати" з поля боя за допомогою артилерії, а деякі з них – і суттєво пошкодити.

Читайте також: Скільки артилерійських систем рашисти втратили найбільше за майже як рік повномашстабного вторгнення
Ворожа БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел

Здавалось би, що це ситуація стандартна – рашисти спочатку активно піарять чергове "вундерваффе", котрому як завжди "аналогів нема", а потім така "чудо-машина" себе на полі бою проявляє майже ніяк. Але картина із БМПТ "Терминатор" настільки специфічна, що заслуговує на окремий короткий огляд.

Почнімо з того, що рашисти цілих 19 років розробляли свою машину "Терминатор" на основі морально застарілої концепції кінця 1980-х років. Просто саме тоді радянські генерали захотіли бойову машину із бронюванням танка, котра мала би автоматичні гармати та інше озброєння виключно для "контрпартизанських операцій".

Ворожа БМПТ "Терминатор" під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел

Уже в 1990-х роках концепція "Терминатора, який тоді ще мав позначення "Объект 199" дещо трансформувалась – рашисти захотіли машину з бронюванням танка, яка знищуватиме піхоту саме при супроводі танкових підрозділів. Іншими словами, тепер їм "знадобилась" машина для загальновійськового бою для штурму укріпленої оборони противника. Але ж при цьому конструкція самої БМПТ лишалась по суті незмінною, з усіма їй притаманними недоліками.

Найпростіший приклад – бойовий модуль БМПТ "Терминатор", на якому розміщене все озброєння, як то дві 30-мм автоматичні гармати 2А42, протитанковий ракетний комплекс "Атака-Т" і два автоматичні гранатомети АГС-17 – не захищений ніяк. Тому влучання по цьому модулю навіть із стрілецької зброї чи уламків від снарядів уже робить "Терминатор" небоєздатним.

Рашисти везуть залізницею БМПТ "Терминатор", квітень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Перша презентація БМПТ "Терминатор" у його нинішньому вигляді відбулась ще в 2002 році, але от поставка перших серійних машин у війська відбулась лише наприкінці 2020 року. І то - не в частини "елітної" 1-ої танкової армії Західного військового округу, а в 90-ту танкову дивізію Центрального військового округу, що до повномасштабного вторгнення квартирувала за Уралом.

Всі 17 років Міноборони РФ та рашистський ВПК просто не могли між собою домовитись про те, чи починати серійне виробництво цього "вундерваффе", чи ні, і якщо так – то в яких обсягах. Розрахунки про те, що один "Терминатор" замінить собою цілий мотострілецький взвод, російських військових "щось не надихали". Тому строк постановки на озброєння "Терминатора" декілька разів відкладався. А поки ці всі 19 років тривав "бюрократичний пінг-понг", армія РФ не встигла зробити таку "дрібничку", як статут бойового застосування своєї БМПТ.

Все вищевикладене й стали факторами, які зумовили фіаско цієї рашистської "чудо-зброї" на полі бою проти ЗСУ.

Ворожі БМПТ "Терминатор", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашистам не вистачає каучуку для Т-80 та коліс для шасі, щоб штампувати зброю змінами по 12 годин