xcounter
#

Армія РФ отримала вісім бойових машин підтримки танків "Терминатор" через 19 років після розробки

2948
Машини були виконані на базі шасі танка Т-90
Машини були виконані на базі шасі танка Т-90

Ці БМПТ виробник "Уралвагонзавод" поставив у 90-ту танкову дивізію, дислоковану на Уралі

Російська 90-та гвардійська танкова дивізія, дислокована в Челябінській області, отримала вісім бойових машини підтримки танків виробництва Уралвагонзавода. Це перша поставка таких машин у війська РФ, з часу прийняття БМПТ на озброєння у 2018 році та через 19 років після розробки цієї бойової машини.

Машина призначена для ураження протитанкових засобів і придушення живої сили противника: від гранатометників і легкоброньованої техніки (БМП і БТР) до основних танків.

Читайте також: Т-90М "Прорыв" у нікуди: чому Росія не змогла зробити навіть "недоАрмату"

БМПТ озброєна протитанковим комплексом "Атака-Т", боєкомплект – чотири ракети, заявлена дальність стрільби – від 400 до 6000 метрів. Також БПМТ озброєна двома автоматичними гранатометами, двома автоматичними гарматами калібру 30 міліметрів, крупнокаліберним кулеметом. Таке озброєння дозволяє уражати танки, БМП та інші легкоброньовані цілі.

Екіпаж БМПТ - п'ять осіб, з яких двоє займаються виключно наведенням двох АГС-17

Розробники цієї машини заявляють, що за бойовою ефективністю одна БМПТ замінить 2 БМП і та мотострілецький взвод. Однак самі військові РФ не поспішають замовляти БМПТ на озброєння своїх частин: концепція таких машин була розроблена ще у 1980-х роках при СРСР, та передбачала повну заміну мотострілецьких частин на машини підтримки танків.

Сучасна РФ не має достатньо ресурсів для реалізації такої стратегії переозброєння війська

Попри цю обставину, "Уралвагонзавод" продовжує продукувати нові варіанти БМПТ. Першопочатково така машина мала вироблятись на базі танка Т-72, у війська РФ пішла машина на базі танку Т-90.

А у вересні 2020 року керівництво "Уралвагонзавода" заявило намір створити бойову машину підтримки танків на базі Т-14 "Армата". За задумом "Уралвагонзавода", на шасі "Армати" мають поставити бойовий модуль з 57-мм автоматичною гарматою та інши озброєнням.

Саму "Армату" армія РФ досі не прийняла на озброєння, попри обіцянки поставити таких 2300 танків до 2020 року
Читайте також: ​Чому Росія не змогла запустити Т-14 "Армата" у серію