xcounter
#

​В Росії недороблену "Армату" вже намагаються перетворити на "Терминатор"

"Армата" досі залишається танком для парадів
"Армата" досі залишається танком для парадів
3899

Попри завалені строки поставки "Армати", у Росії вже говорять про створення на її базі нової бойової машини

Гендиректор російського "Уралвагонзавода" заявив про намір створити на базі танка Т-14 "Армата" бойову машину підтримки танків (БМПТ).

За задумом "Уралвагонзавода" на базу "Армати" має бути встановлено бойовий модуль з 57-мм автоматичною гарматою та інше озброєння, яке дозволяє виконувати задачі зі знищення живої сили противника та легкоброньованої техніки, в першу чергу - розрахунки протитанкових ракетних комплексів.

Читайте також: ​Армія США отримала перші тестові легкі танки Mobile Protected Firepower
Т-14 Армата
Строки постачання "Армати" до армії РФ досі "плавають"

"Якщо говорити про бойову машину підтримки танків, то наступним етапом може бути установка такого бойового модуля на платформу" Армата "в калібрі 57 мм. Це ми опрацьовуємо теж. І в цьому напрямку ми будемо продовжувати наші розробки і дослідження", - розповів у інтерв’ю ТАСС гендиректор "Уралвагонзавода" Олександр Потапов.

Нагадаємо, що "Уралвагонзавод" вже виробив невелику серію з десяти БМПТ під назвою "Терминатор", розробка яких тривала з 80-х років. Ці машини побудовані на базі танка Т-72, а згодом - Т-90, озброєні двома 30-мм автоматичними гарматами, двома автоматичними гранатометами, ПТРК "Атака", а також кулеметом. Екіпаж "Терминатора" складає 5 осіб, з яких двоє займаються виключно наведенням автоматичних гранатометів типу АГС-17.

бмпт Терминатор
БМПТ "Терминатор" - вироблено лише 20 одиниць

Попри потужну піар-компанію "Уралвагонзавод" протягом десятиліття не міг зацікавити своєю розробкою російських військових. Лише у 2011 році 10 машин були придбані Казахстаном, а армія РФ прийняла ще 10 "Термінаторів" у 2018 році та поставила їх на озброєння.

Таким чином, концепція бойової машини підтримки танків залишається досить спірною. А оцінку логіки рішення використати для такої машини "Армати", яку, попри обіцянки поставити 2300 танків до 2020 року, ще досі не прийняли на озброєння, залишимо за дужками.

бмп т-15
Доля БМП Т-15 на базі "Армати" досі невизначена

Лише нагадаємо, що сам танк "Армата" потроху стає для Кремля чимось схожим на "царь-пушку" та "царь-колокол", тобто абсолютно марну річ, якою потрібно пишатися. Чому так трапилось - у окремому матеріалі Defense Express.

Додамо, що в Кремлі вже вкотре назвали "остаточні" строки прийняття "Армати" на озброєння, наразі мова йде про кінець 2020 - початок 2021 року, але не анонсуючи розмір та строки серійного виробництва. І мова йде про танк, який доволі далекий від запроектованого. Зокрема, навіть оснащення "Армати" 152-мм гарматою, вже посунули на невизначений термін.

Т-14 Армата
"Армата" оснащується 125-мм гарматою, а не 152-мм, як це було у проекті

Щобільше, в Росії почали говорити про абсолютно новий танк на заміну "Арматі". Як запевняють росіяни десь після 2040 року вони створять абсолютно новий унікальний двозвений танк, з 3000-сильним двигуном, дронами, рейлганом та лазером…

Читайте також: Т-90М "Прорыв" у нікуди: чому Росія не змогла зробити навіть "недоАрмату"