xcounter
#

КНДІСЕ знайшов на "Орлан-10" трекер для навігації БПЛА

4623
Рашисти готують до запуску "Орлан-10", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашисти готують до запуску "Орлан-10", ілюстративне фото з відкритих джерел

Це означає, що рашисти можуть відслідковувати зокрема точки збиття їх безпілотників

Проведений аналіз бортової електроніки російських розвідувальних БПЛА типу "Орлан-10" показав, що на цих рашистських безпілотниках зокрема є трекери для виявлення місця положення. Аналогічні елементи були виявлені й на інших російських БПЛА, які були нещодавно отримані для проведення дослідження.

З цього випливає, що ворог використовує свої розвідувальні дрони не тільки для загального збору інформації на полі бою, але також для відслідковування точок, де наші зенітники можуть збивати рашистські БПЛА. Про це Олександр Рувін, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) написав на своєму каналі в Телеграмі.

Читайте також: Злив всієї технічної документації "Специальный Технологический Центр" РФ: чому це більше за "Клондайк"

Як далі деталізував Рувін в своїй публікації, в знайденому на "Орлан-10" трекері не було жодного елементу російського походження, усе імпортовано. Цікаво, що трекер був підв’язаний під два елементи живлення – від зовнішнього джерела та на власну батарейку. На трекері також був блок під SIM-карту, й тут принцип доволі простий – відповідному абонентові просто надсилаються повідомлення із поточними координатами, де зараз летить безпілотник, або ж де він упав, внаслідок збиття чи технічної несправності.

Відзначається, що трекер використовується скоріше як доповнення до основної навігаційної апаратури на російських БПЛА. Бо, наприклад, поточне положення того ж самого "Орлан-10" оператор бачить і з власного пульта, за допомогою телеметрії. Але якщо раптом основний канал управління буде втрачено, то за таких умов трекер стає просто незамінним.

Трекер з рашистського "Орлан-10", стоп-кадр з відео КНДІСЕ

Відповідно, цей момент із додатковими можливостями рашистів зокрема по моніторингу місць падіння їх БПЛА потрібно враховувати як цілком конкретну загрозу. Питання може стояти тільки в тому, наскільки активно ворог зможе оснащувати свої БПЛА трекерами, якщо виходити з відомих даних про те, що російська індустрія по виробництву безпілотників має зробити 52 100 дронів різних типів, тобто із середнім темпом випуску по 13 тисяч одиниць в рік.

Раніше Defense Express писав, що військові розповіли, як з Browning M2 врятували нашу артустановку від рашистських "Ланцетів". І що на даний момент російські військові використовують на полі бою понад 30 різних типів безпілотників, як розвідувальних, так і ударних, зокрема "Елерон", "Гранат", Zala, "Орлан", Supercam, "Форпост", "Куб-БПЛА" тощо.

Російський "Орлан-10" з трекером, стоп-кадр з відео КНДІСЕ
Читайте також: Сербія має високоточну бомбу для БПЛА і хоче бити нею ще й з наземної пускової установки