xcounter
#

Сербія має високоточну бомбу для БПЛА і хоче бити нею ще й з наземної пускової установки

17424
Фото —Yugoimport
Фото —Yugoimport

Бомба має бойову частину у 18 кг і призначена для знищення наземних цілей

Компанія Green Power Turbine Systems із Сербії на виставці UMEX 2024, що раніше цього місяця проходила в ОАЕ, демонструвала свою високоточну плануючу бомбу PGB-128, призначену для експлуатації з безпілотних літальних апаратів і ураження передусім статичних наземних цілей.

Бомба PGB-128 має модульну конструкцію і може використовуватися із зовнішніх точок підвіски БПЛА, які відповідають стандарту НАТО MIL-STD-8591. Має інерціальну та супутникову систему навігації, як опцію бомбу можна оснастити інфрачервоною чи напівактивною лазерною системою наведення для підвищення точності боєприпасу та ураження рухомих цілей — ймовірне кругове відхилення становить менш як 3 м (у відкритих джерелах є дані про 1,5 м), розповідають в European Defence Review.

Читайте також: Сербія "вставила ніж в спину" РФ та замовила C295 замість Ан-26, наступною може бути заміна МиГ-29 на Rafale
бомба сербія
PGB-128, фото — EDe Pro

Щодо дальності польоту високоточної бомби PGB-128, то все залежить від висоти — 15 км при 2000 м і до 60 км з висоти у 7620 м (водночас у сербської оборонної компанії Yugoimport для такої висоти вказується максимальна дальність у 25 км, хоча тут не виключено, що йдеться про нові показники, які були представлені на виставці UMEX). Щодо інших тактико-технічних характеристик, то довжина бомби становить 1,053 м, розмах крил — 1,49 м. Вага — 30 кг, з них 18 кг — бойова частина.

У відкритих джерелах можна знайти інформацію, що вперше ця бомба була представлена ще у 2019 році, і що цю бомбу також інтегрували на літаки МиГ-29. Разом з тим, у виданні відзначають, що представник компанії повідомив про старт розробки варіанта бомби PGB-128 для запуску з наземної пускової установки з комбінованою траєкторією польоту (виводиться на висоту за допомогою ракетного прискорювача і переходить на плануючу траєкторію після розкриття крил).

Перший варіант бомби представлений у 2019 році, фото — EDe Pro

Раніше Defense Express розповідав, що Сербія та Азербайджан обговорювали перспективи оборонної співпраці, і що Белград має власні розробки крилатих ракет Vila-1 та Vila-2. Ці ракети вперше презентували у вересні 2023 року, а роботи по цих проєктах мають бути завершені за 2-3 роки.

Читайте також: Сербія "забула" про власних виробників БПЛА і просто перед ними купила зброю в іншої країни