xcounter
#

Сербія "вставила ніж в спину" РФ та замовила C295 замість Ан-26, наступною може бути заміна МиГ-29 на Rafale

31346
Військово-транспортний літак C295 для ВПС Сербії, рендер ілюстративний, джерело - Airbus Defense and Space
Військово-транспортний літак C295 для ВПС Сербії, рендер ілюстративний, джерело - Airbus Defense and Space

Ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Белград почав диверсифікацію поставок, і це приносить перші результати

Ще наприкінці вересня 2023 року Сербія отримала від Airbus перший військово-транспортний літак типу C295, перша публічна презентація якого відбулась лише 12 жовтня 2023 року. Сербські ВПС мають отримати загалом два літаки цього типу, контракт на які був підписаний із Airbus та Міноборони Іспанії 23 лютого 2022 року.

Передбачається, що два C295 в строю сербської авіації мають замінити один Ан-26, котрий уже кілька років перебував у несправному стані. І таким чином Сербія стала уже 36 у світі експлуатантом транспортного літака типу C295. Про це йдеться в публікації порталу Scramble.ln.

Читайте також: Якої бронетехніки сьогодні найбільше не вистачає ЗСУ на полі бою
Перший із двох C295 для сербських ВПС, жовтень 2023 року, фото – Міноборони Сербії

Від Defense Express тут додамо, що в цій історії йдеться по суті про те, що Сербія в плані закупки техніки та озброєння починає системно вставляти "ніж у спину" РФ, налагоджуючи співпрацю із країнами Заходу. При чому ця тенденція почалась якраз незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року.

Тому що, наприклад, про намір сербів замовити C295 для заміни Ан-26 стало відомо ще у жовтні 2021 року, під час міжнародної оборонної виставки Partner-2021 в Белграді. І цей намір виник у Сербії на тлі того, що Кремль в 2020 році обіцяв безоплатно передати два військово-транспортні літаки Ан-26, але так і не виконав цю обіцянку.

Літак Ан-26 ВПС Сербії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Більш того - можливо обсяг "вставляння ножів у спину" РФ від Сербії буде ще ширшим, але далі все залежатиме від можливостей французького ОПК. Бо ще у лютому 2023 року на полях міжнародної оборонної виставки IDEX 2023 президент Сербії Александр Вучич заявляв про намір купити французькі винищувачі Rafale для заміни МиГ-29, поставлених із Росії.

Уже на той момент заявлялось, що ймовірний обсяг потенційного контракту між Сербією та Францією – 12 літаків на суму орієнтовно 3 мільярди євро. Але поки що новин про поточний прогрес цієї закупівлі поки що нема.

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ хоче відродити Ил-112В, який розбився у 2021 році, але там будуть реактивні ПД-8. І що цей проект рашисти хочуть вести саме для того, щоб нарешті знайти заміну для Ан-26 та Ан-72 в строю "ВКС РФ".

Сербські МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Армія РФ зараз має 4 млн артилерійських боєприпасів, але які можуть бути темпи виробництва