xcounter
#

Сербія стане ще однією країною, яка замінить Ан-26 на С295 від Airbus

1982
Белград хоче купити два такі літаки, єдиний Ан-26 – "прикутий до землі"
Белград хоче купити два такі літаки, єдиний Ан-26 – "прикутий до землі"

Попри показову "русофілію", збройні сили Сербії прагнуть розширити закупки своєї авіаційної техніки в Airbus

Міністерство оборони Сербії домовилось із Міноборони про купівлю двох транспортних літаків С295. Ці перемовини відбулись на полях виставки "Партнер-2021", що зараз відбуваються в Белграді, пише портал Altair.

Параметри майбутньої угоди по купівлі транспортних літаків С295 для Сербії – не розкривається. Але, як пишуть автори порталу, Сербія хоче купувати авіаційну техніку Airbus саме на заводі в іспанській Севільї, і така умова – частина оборонної співпраці з Іспанією, який зараз намагається налагодити офіційний Белград.

Читайте також: ДП "Антонов" хоче перевірити, як модель Ан-178 зможе виконати аварійну посадку на воду
Зараз збройні сили Сербії використовують дев'ять гвинтокрилів H145 від Airbus, ілюстративне зображення із відкритих джерел

Зараз по суті Сербія не має транспортної авіації. Якщо опиратись на відкриті дані, формально в строю сербських ВПС є один Ан-26, але цей "борт" - в нельотному стані.

Весною 2020 року, як писали російські ЗМІ, Кремль пообіцяв Белграду безоплатно передати два Ан-26 із складу російських ВКС. Втім, у відкритих джерелах поки що нема даних, щоб Кремль таки виконав свою обіцянку сербам про Ан-26.

Літак Ан-26 ВПС Сербії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Також відомо, що Сербія хоче купити в іспанського філіалу Airbus додаткові гвинтокрили Н145.

Сербські збройні сили уже мають дев’ять таких гвинтокрилих машин, поставки яких почались у червні 2019 року, і котрі з липня 2021 року використовуються навіть у ролі легких штурмовиків, озброєних некерованими ракетами калібру 80-мм.

У липні 2021 року Сербія провела випробування своїх легких вертольотів Н145, модернізованих для стрільби некерованими авіаційними снарядами калібру 80 міліметрів, фото з відкритих джерел

Окрім цього, Сербія та Airbus уже домовились про те, що сербський авіазавод Moma Stanojloviс, який за часів Югославії за ліцензією виробляв гвинтокрили SA 341 та SA 342 Gazelle, тепер отримає сертифікат на право ремонту таких гвинтокрилих машин.

Цікаво, що при цьому серби також заявляють про наміри купувати авіаційну техніку в тої ж РФ. Зокрема, мова про поставку двох Ка-32 в пожежній комплектації, та про поставку декількох Ми-17.

За деякими даними, Сербія має зараз до п'яти Ми-17 та до п'яти Ми-8, зображення з відкритих джерел

Як раніше розповідав Defense Express, у травні 2021 року Чехія отримала всі п’ять транспортних літаків С295, які були замовлені для заміни чотирьох військово-транспортних Ан-26.

Також нагадаємо, що у вересні 2021 року уряд Індії погодив контракт вартістю 2,5 мільярди доларів на поставку 40 літаків С295, що має відбутись до 2031 року.

Транспортний літак С295 ВПС Чехії, фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна може віддати "Антонов" "під крило" Airbus по вантажним та пожежним літакам