xcounter
#

Україна може віддати "Антонов" "під крило" Airbus по вантажним та пожежним літакам

7631
Транспортний літак С-295 від Airbus  – прямий конкурент для Ан-26 та Ан-32 на світовому ринку
Транспортний літак С-295 від Airbus – прямий конкурент для Ан-26 та Ан-32 на світовому ринку

Логіка такої пропозиції від окремих українських урядовців – поки що невідома

Міністерство інфраструктури України розглядає варіант організації співпраці між ДП "Антонов" та французьким аерокосмічним концерном Airbus по темі організації вантажних перевезень та спільного виробництва пожежних літаків.

Про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Airbus планує експансію A400M, "Укроборонпром" відмовився від перспективного Ан-188

Кубраков при цьому написав, що такий варіант можливої співпраці "зашитий" у загальну концепцію створення "Національного авіаперевізника", за участі французької консалтингової компанії Aerogestion.

І схоже, цей "Національний авіаперевізник" використовуватиме пасажирські літаки саме від Airbus, а не від ДП "Антонов".

Airbus не виробляє спеціалізованих пожежних літаків, натомість - пропонує своїм замовникам "конверсію" із транспортного С-295, фотоз відкритих джерел

Два тижні тому, 17 вересня 2021 року за участі того ж міністра інфраструктури Кубракова відбулась презентація пасажирського літака А220-300 в аеропорту "Бориспіль". Якщо судити за оглядами ЗМІ, очільник МІУ не став говорити прямо про ціль такої презентації, висловив лише загальний натяк "ми сподіваємось, що скоро такі літаки будуть працювати на авіаринку України". І подібний формат виступу журналістів профільних "транспортних" ЗМІ підштовхнув до припущення, що саме А220-300 може бути використаний для комплектування флоту "Національного авіаперевізника".

Пасажирський літак А220-300 від Airbus, фото ілюстративне. Французи уже заявили намір активно продавати такі літаки на ринки пострадянських країн

Очільник МІУ так завершив свій пасаж про можливу "авіаційну" співпрацю України з Airbus – "Це амбітні та непрості проєкти, які надихають ідеєю "Великої Європи", адже сам Євросоюз почався не тільки з вугілля та сталі, але й з першого європейського літака".

Така фраза може наштовхувати на думку, що насправді очільник МІУ поки що не має "на руках" навіть економічного обгрунтування описаних вище проектів.

Широкофюзеляжні транспортні літаки A300-600ST, які використовує Airbus для доставки комплектуючих між різними підприємствами французьського аерокосмічного концерну

І на цьому місці блок питань можна лише "розкручувати". Формально, міністр інфраструктури не відповідає за політику в сфері авіаційної промисловості, це – пряма сфера компетенції Мінстратегпрому.

Міністр інфраструктури також не має у своєму прямому підпорядкуванні ані ДП "Антонов", ані "Авіалінії Антонова" як структурний підрозділ. Тому лишається незрозумілим, чому від імені держави Україна мову про авіаційні проекти мову веде "непрофільний" міністр інфраструктури.

Нещодавно Airbus отримав замовлення на два А400М від Казахстану, і таке замовлення Airbus планує використати як "трамплін для стрибка" на ринки пострадянських країн

Також лишається незрозумілим, яка саме логіка має бути покладена в основу авіаційної співпраці між Україною та Airbus по темі співпраці по транспортній авіації.

Якщо брати наприклад сектор військово-транспортних літаків, той же Airbus зі своїм легким транспортним літаком С-295 та середнім А400М заходить саме на ті ринки, які є "традиційними" для ДП "Антонов".

Пожежна авіація - сфера компетенції МВС та Державної служби з надзвичайних ситуацій

Defense Express уважно стежитиме за подальшим розвитком подій.

Читайте також: Boeing готовий опрацювати постачання в Україну F-15EX та T-7 з локалізацією складання на ДП "Антонов" - Олександр Лось