xcounter
#

Сербія вирішила "вставити ніж у спину" рашистам і замовити Rafale на заміну МиГ-29

19406
Сербський МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел
Сербський МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, серби просто знайшли гарний привід, щоб нарешті замінити Москву на Париж в плані поставок зброї

Президент Сербії Александр Вучич на полях виставки IDEX 2023 в Абу-Дабі заявив, що його країна хоче придбати французькі винищувачі Rafale для заміни МиГ-29, поставлених з Росії. Як пояснив сам Вучич, після лютого 2022 року придбати комплектуючі до літаків в РФ стало неможливо, а Сербія хоче мати боєздатні літаки для власної безпеки. Про це пише Bloomberg.

Як зазначає видання, потенційна сума контракту Белграда з французькою Dassault може сягати загалом 3 мільярдів євро. Орієнтовний "портфель замовлення" був заявлений ще у квітні 2022 року – мінімум 12 літаків.

Читайте також: Рашисти намагаються продати Індії винищувачі МиГ-35, які в них самі "не злетіли"
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, зараз Rafale для Сербії "не по грошам". Хоч ця країна й планує збільшити свій оборонний бюджет на 0,7 мільярдів доларів, або ж до 2,2 мільярдів доларів, гроші підуть в першу чергу на закупівлю 200 додаткових одиниць бронетехніки, поставку роботизованих систем та підвищення зарплати військовослужбовцям.

Але схоже, що в цій історії Сербія просто знайшла гарний привід, щоб без особливих наслідків поміняти вектор з Росії на Францію в плані закупівлі озброєнь. Бо, наприклад, ще у жовтні 2021 року Міноборони Сербії домовилось із Airbus про поставку двох транспортних літаків C295 та про можливу закупівлю додаткових гелікоптерів H245.

The Military Balance 2022 вказує, що збройні сили Сербії мають в своєму розпорядженні загалом 14 винищувачів МиГ-29, зокрема три у версії УБ.

Сербські МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Коли маразм зустрівся з деменцією: Лукашенко запропонував виробляти "штурмовик МиГ-25" у Білорусі