xcounter
#

Якої бронетехніки сьогодні найбільше не вистачає ЗСУ на полі бою

21960
БМП Marder, фото ілюстративне, джерело — Bundeswehr/Marco Dorow
БМП Marder, фото ілюстративне, джерело — Bundeswehr/Marco Dorow

Сьогодні бронетанковий парк Сил оборони критично залежить від постачань союзників

Українське військо серед усіх зразків західної бронетехніки, яке є на озброєнні нашого війська, сьогодні найбільше потребує важких бойових машин піхоти — таку думку в коментарі Defense Express озвучив військовий фахівець Микола Саламаха.

"У нас зараз дуже велика потреба саме у високозахищених так званих важких бойових машин піхоти. Це БМП типу Marder, CV90 чи Bradley в будь-яких модифікаціях", — відзначає він.

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, що отримали 100-мм гармату БС-3 часів 1940-х років (фото)
Cv90
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Фахівець наголошує, що ці машини передусім дозволяють зберегти життя військовослужбовців на полі бою — наші військові зокрема неодноразово наголошували на високому рівні захищеності тої ж БМП Bradley — а також "здатні підтримувати солдата на відстані до 1,5-2 км коли є зв’язок між людьми, які знаходяться у бойових порядках піхоти і БМП".

БМП M2 Bradley
БМП M2 Bradley, фото – U.S. DoD

"Це найефективніший засіб ведення боротьби зараз на полі бою. Так, танки вони також потрібні, потрібні для використання як машин вогневої підтримки й в наступальних, і в оборонних діях. Все впирається у ту кількість, яка зараз є в нас, і в ту кількість, яка готова до передачі, а також у готовність персоналу, який здатен експлуатувати цю техніку і грамотно, правильно організовувати бойові дії", — відзначає Саламаха.

Щодо подальших ймовірних закупівель Україною того чи іншого виду бронетехніки, то фахівець наголошує, що Генштаб, а потім і Міноборони передусім мають дати відповідь на низку різних важливих питань, щоб сформувати вимоги, за якими буде обиратися машина.

Leopard 2
Leopard 2 на озброєнні ЗСУ, фото — 33-я окрема механізована бригада

"Якщо починати з танка, то це калібр, система управління вогнем, шасі. Це сформує [відповідь на питання] хто може бути виробником і що саме ми хочемо бачити у строю ЗСУ через два, п’ять, десять років. Аналогічна ситуація з бойовими машинами піхоти, особливо важкого класу, ну і з бронетранспортерами", — відзначає Саламаха.

Читайте також: Скільки треба на створення танка, від макета до постановки на озброєння