xcounter
#

Скільки треба на створення танка, від макета до постановки на озброєння

10712
Модель перспективного танка K3 на виставці ADEX 2023 в Сеулі, жовтень 2023 року, фото наводить ZBiAM
Модель перспективного танка K3 на виставці ADEX 2023 в Сеулі, жовтень 2023 року, фото наводить ZBiAM

Тут про машину, що уже презентується на виставках і базується на новому розумінні ролі танка на полі бою

Під час міжнародної оборонної виставки ADEX 2023 в Сеулі, що триватиме із 17 по 23 жовтня, південнокорейська компанія Hyundai Rotem презентувала модель танка нового покоління під назвою Next Generation або ж K3, та навела повні дані про характеристики, які закладаються в цю розробку.

За поточними планами уже передбачається, що в проміжку з 2035 по 2040 рік ця машина має стати на озброєння армії Південної Кореї. Водночас, сама демонстрація цієї розробки уже може свідчити й про те, що Hyundai Rotem уже почав шукати потенційних експортних покупців на свій K3. Про це йдеться в публікації польського порталу ZBiAM.

Читайте також: Армія США досі не отримала перший прототип пускової Enduring Shield, розробник обіцяє передати її у грудні
Перспективний танк K3, зображення ілюстративне, джерело – twitter-профіль @lfx160219

Зокрема зазначається, що бойова маса цієї машини має складати до 55 тонн, екіпаж має складати три або дві особи, та розміщуватись в бронекапсулі, котра в свою чергу має розміщуватись в носовій частині танка.

Передбачається, що озброєння має розміщуватись в безпілотній башті, і складатись із 130-мм гармати, 12,7 мм кулемет та пускові установки під протитанкові ракети, опціонально – пускові установки під дрони-камікадзе та/або лазерне озброєння. При цьому планується, що для системи управління вогнем має використовуватись штучний інтелект. А для покращення ситуаційної обізнаності для екіпажу танка передбачається також наявність окремого розвідувального безпілотника.

Перспективний танк K3, зображення ілюстративне, джерело – twitter-профіль @lfx160219

Довжина корпусу перспективного K3 (включно з довжиною дула гармати) має складати 10,8 метрів, ширина – 3,6 метрів, висота – 2,4 метри.

В ходовій частині передбачається використовувати гусениці з композитних матеріалів, силова установка має бути гібридна, дизель-електрична. Крім багатошарової броні, також передбачається використання комплексів активного захисту.

Автори ZBiAM деталізують, що південнокорейська Hyundai Rotem уже запропонувала зокрема співпрацю по K3 польській стороні, яка уже є користувачем танка K2. Тим більш, що проект K3 ще перебуває на стадії "концептуального оформлення", тому всі потенційні учасники можуть додати в цей проект свої побажання та розрахунки.

Таким бачився ймовірний вигляд перспективного K3 станом на червень 2023 року, зображення - Super Sonic TV

Від Defense Express тут додамо, що сам очікуваний строк в 12-17 років від стану виставкового макету до прийняття танка на озброєння є маркерним одразу в кількох площинах.

Як і в площині того, скільки часу може зайняти розробка нового ОБТ, так і в площині того, щоб мати наочне порівняння із тим, скільки зараз може займати відновлення процесу виробництва існуючих зразків танків, як це є наприклад у випадку з Німеччиною та комерційними контрактами на поставку нових Leopard 2.

Окремо варто наголосити й на тому, що за заявленими характеристиками південнокорейський K3 уже можна назвати машиною, яка зорієнтована на нове розуміння місця танка на сучасному полі бою.

Концепт K3 станом на липень 2022 року (фото: Army Recognition)
Читайте також: Відповідь на питання, що роблять касетні боєприпаси ATACMS з російськими вертольотами (фото)