xcounter
#

Армія США досі не отримала перший прототип пускової Enduring Shield, розробник обіцяє передати її у грудні

2513
Наземна система ППО Enduring Shield (Міцний щит), фото — Dynetics
Наземна система ППО Enduring Shield (Міцний щит), фото — Dynetics

Контракт на постачання 16 прототипів пускової і ракет до них було укладено у 2021 році

Армія США ще понад рік тому мала отримати від оборонної компанії Dynetics перший прототип пускової установки Enduring Shield для запуску зенітних ракет, але компанія й досі не поставила її замовнику через проблеми з ланцюжком постачань, які виникли під час створення системи.

Так, перший прототип Enduring Shield мав би бути поставлений ще до 30 вересня 2022 року — але через затримки вона раз за разом зміщувалася "вправо" і вже у травні 2023 року американські військові розраховували отримати її до кінця вересня, але система так і не була поставлена, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Армія США абияк зберігала запчастини до Abrams, Bradley та інших ББМ на $3,8 млрд, понад половини просто зіпсовані

Разом з тим, представник Армії США у коментарі виданню підтвердив, що служба поки що не отримала пускові Enduring Shield і що нова дата, коли ця система має потрапити до війська — грудень цього року.

Водночас затримки не мають вплинути на загальний план щодо цих пускових у цілому, бо у службі представили оновлену програму, яка дозволить "зберегти її у потрібному руслі".

У матеріалі відзначається, що якщо виробнику вдасться поставити перший прототип до кінця цього року і зберегти сьогоднішній графік, то Армія США може отримати всі 16 запланованих прототипів пускових установок до лютого 2024 року.

У Dynetics тим часом заявили, що до такої затримки призвели "проблеми у глобальному ланцюжку постачань, які вплинули на виробництво електронних і механічних компонентів на ранніх етапах розробки прототипу Enduring Shield".

І відзначили, що сьогодні компанія тісно співпрацює з урядом США і що прототипи пускових "в основному готові і вже починаються внутрішні випробування та демонстрації військовим".

Нагадаємо, проєкт Enduring Shield або ж "Міцний щит" позиціонується як спроба позбутись залежності від ізраїльської системи ППО Iron Dome. Створюється у рамках програми Fire Protection Capability Increment 2, контракт на постачання було укладено у 2021 році.

Читайте також: Німеччина передала до України черговий пакет допомоги з Gepard та дронами