xcounter
#

Армія США абияк зберігала запчастини до Abrams, Bradley та інших ББМ на $3,8 млрд, понад половини просто зіпсовані

25407
Технічне обслуговування M1 Abrams із демонтажем башти, ілюстративне фото від U.S.Army
Технічне обслуговування M1 Abrams із демонтажем башти, ілюстративне фото від U.S.Army

Навіть більш того, армійське командування навіть не хотіло визнавати ці проблеми, тому результат відповідний

Пентагон провів інспекцію розподільчих центрів Агентства оборонної логістики (DLA) Армії США, на яких станом на липень 2022 року знаходилось понад 2 мільйони одиниць комплектуючих та іншого майна загальною вартістю 3,8 мільярди доларів. В ході інспекції виявилось, що через незадовільні умови зберігання та халатне ставлення мінімум 67% цих комплектуючих вартістю 1,8 мільярдів доларів по суті стали непридатні до використання і є зіпсованими.

При цьому мова в першу чергу саме про запчастини та комплектуючі до танків M1 Abrams, БМП Bradley та колісних бронемашин Stryker, пише портал Defense News.

Читайте також: США мають 1000 ATACMS, але проблем з поставкою для України це не має дати
Американські M1 Abrams стоять законсервовані на армійському складі Sierra в штаті Каліфорнія, зображення наводить The Drive

Як деталізують журналісти видання, інспектори Пентагону навіть опублікували аудит із результатами перевірки об’єктів DLA, в тексті якого можна побачити дуже специфічні деталі. Наприклад, що на одному із розподільчих центрів 80 газотурбінних двигунів вартістю майже 90 мільйонів доларів 3 роки просто пролежали під відкритим небом, без жодної упаковки чи технічного обслуговування.

Також були приклади, коли гусениці танків, дизельні двигуни та агрегати до трансмісій також просто валялись без належної консервації буквально на траві. І це наприклад при тому, що уже ж були випадки, коли в 2021 році Армія США витрачала гроші на полагодити танкові двигуни, які не мали належного зберігання.

Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремий нюанс полягає в тому, що комплектуючі до бронетехніки на розподільчих центрах дуже часто зберігаються настільки халатно, що це може привести до травмування самих американських військовослужбовців.

Більш того – як розповідається в аудиті Пентагону, армійське командування в принципі не хотіло визнавати, що має проблеми з організацією зберігання запчастин на складах DLA. А в свою чергу саме керівництво DLA ніяк не потурбувалось про те, що навести порядок зі зберіганням майна.

Обслуговування техніки на базі запасу APS-2 Армії США в Ейгельсховені, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тобто – не провело закупку необхідної кількості контейнерів, щоб у них закладати комплектуючі, і навіть не проінструктувало своїх військовослужбовців, а як же їм виконувати свою роботу по зберіганню запчастин.

Defense Express уже раніше розповідав про те, що Армія США і раніше у себе виявляла проблеми із належним зберіганням техніки та озброєння на своїх базах. Наприклад, в червні 2023 року стало відомо про те, як знімали з консервації M777 та M1167 для ЗСУ, і чому техніка йшла довго.

Читайте також: Удари балістичними "Искандер-М": скільки РФ могла накопичити цих ракет за пів року