xcounter
#

США мають 1000 ATACMS, але проблем з поставкою для України це не має дати

32429
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео, джерело - Головнокомандувач ЗСУ Залужний
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео, джерело - Головнокомандувач ЗСУ Залужний

Що в американців зараз в принципі по запасам зброї, і на що з цього може розраховувати наша країна

Ізраїль готується до великої війни на Близькому Сході, і ця держава уже теж просить допомоги від США. Американські політики все більше остерігаються можливого нападу Китаю на Тайвань, якому також буде потрібна військова допомога від Сполучених Штатів Америки. Водночас, війна РФ проти України триває також, нам також і далі потрібна військова допомога від Білого Дому бодай у тих обсягах, що була раніше, якщо не більше.

На цьому тлі виникає цілком закономірне питання – а яким може бути розмір запасів зброї у США, і чи вистачить його для підтримки одночасно й України, і Тайваню, та Ізраїлю також. Відповідь на це питання окреслив вашингтонський CSIS (Центр міжнародних та стратегічних досліджень), і там картина виглядає наступним чином.

Читайте також: Удари балістичними "Искандер-М": скільки РФ могла накопичити цих ракет за пів року
Інфографіка, яка відображає спроможність США надавати авіаційне озброєння своїм союзникам, джерело - CSIS

Якщо брати кероване ракетне озброєння, то там ситуація є така. Найгірше справи йдуть із запасом по Javelin, бо США на даний момент віддали 40% наявних ракет цього типу Україні, якраз максимум, як планував Пентагон. І це при тому, що ці ПТРК потрібні також і Тайваню.

Найкраща ситуація – по керованим реактивним снарядам GMLRS. Запас обчислюється на рівні 60 тисяч одиниць, виробництво триває, і такі боєприпаси затребувані тільки для України. Аналогічною виглядає ситуація і по керованим снарядам Excalibur.

А от тактичним ракетам ATACMS маємо наступне. За підрахунками CSIS, США в своєму арсеналі можуть мати всього 1 тисячу таких ракет. Ця деталь начебто не має вплинути на поставки ATACMS Україні. Але треба мати на увазі, що такі ракети можуть знадобитись і Тайваню.

Інфографіка, яка відображає спроможність США надавати авіаційне озброєння своїм союзникам, джерело - CSIS

Що стосується авіаційного озброєння, то картина виглядає наступним чином. Є два типи, які вважаються затребуваними тільки для Ізраїлю – авіабомби “Bunker Buster” та ракети Hellfire, і по запасам цих озброєнь начебто проблем нема.

Є тип озброєння, який може бути затребуваний тільки Україні – керовані реактивні снаряди APKWS, і тут по запасам проблеми теж нема. Але водночас, CSIS називає одразу два типи авіаційних бомб, які потрібні одночасно й Ізраїлю, і Україні, і тут мова не тільки про JDAM, але й начебто про Small Diameter Bomb II (ймовірно, ці бомби в нашому випадку мались на увазі як складова GLSDB).

А от відносно зенітного озброєння, то тут картина виглядає значно складнішою. Наприклад, і Україні, і Тайваню, та Ізраїлю одночасно треба ракети до ЗРК Patriot, а їх запас не є широким. По "Стінгерам" ситуація ще складніша. Хіба що ракети до "Залізного купола" потрібні тільки Ізраїлю, але це тому, що лише ця країна цей ЗРК і використовує.

Інфографіка, яка відображає спроможність США надавати зенітні ракети своїм союзникам, джерело - CSIS

Крім того, в дефіциті можуть виявитись також комплектуючі до різних видів техніки, які одночасно можуть використовувати і Тайвань, і Україна, і Ізраїль. Питання по артилерійським снарядам, точніше по потребі для Ізраїлю поки теж не виглядає однозначним.

Читайте також: Скільки вертольотів уразив ATACMS на аеродромі у Луганську (супутникові знімки)