xcounter
#

Скільки вертольотів уразив ATACMS на аеродромі у Луганську (супутникові знімки)

81463
ATACMS
ATACMS

Нові супутникові знімки авіабази армійської авіації РФ у окупованому Луганську також демонструють надвисоку ефективність ATACMS

На фоні вкрай успішного ураження авіабази армійської авіації РФ у Бердянську паралельний удар ATACMS по аналогічному об'єкту у Луганську залишився у тіні. Але тепер з'явились супутникові знімки, які дають відповідь на питання скільки вертольотів було знищено на ньому.

Відповідно до знімків від Planet Labs, які опублікував засновник спільноти Frontelligence Insight, Tatarigami_UA, мінімум п'ять вертольотів, серед яких можливо ідентифікувати декілька Ка-52, на авіабазі під Луганськом були уражені.

Читайте також: Що потрібно для того, щоб спонукати виробників робити більше ракет GMLRS та інших сучасних боєприпасів

Ступінь пошкодження кожного оцінити важко через те, що уражаючими елементами касетних ATACMS є доволі мініатюрні M74 діаметром 6 см та вагою 600 грамів кожний. Але те, що удар завдавався 17 жовтня, а на знімку від 18 жовтня всі вертольоти залишились на місцях - навряд вони у льотному стані.

Також на знімку помічено, що у деяких машин не вистачає лопатей, також зафіксовані сліди витоку паливно-мастильних матеріалів.

Увагу також привертає кратер на майданчику. Справа в тому, що він не мав утворитися, якщо це був касетний ATACMS. Але причина його походження може бути іншою. На супутниковому знімку від 10 жовтня у районі майбутнього кратера помічено вертоліт.

В теорії під час удару там міг знаходиться споряджений до вильоту гелікоптер. Його ураження викликало детонацію боєкомлпекта. Або там знаходились самі авіаційні боєприпаси, вибух яких і спричинив появу кратера.

Звісно не виключено те, що для удару по авіабазі у окупованому Луганську був використаний не касетний ATACMS, або не лише касетний ATACMS.

У будь-якому випадку, мову цілком можливо вести про п'ять уражених вертольотів в Луганську, а також ще, за різними оцінками, ще близько 10 у Бердянську. Тобто загалом про близько півтора десятка уражених машин, частина з яких може бути відновлена. Хоча залишається питання часу на ремонт та його доцільності за результатом дефектування, що може їх перевести у категорію знищені. Водночас у Командуванні Сил спеціальних операцій ЗС України загалом було саме знищено 9 вертольотів.

Читайте також: Скільки знадобилось на збудувати корпус в Москві, де можуть робити нові С-400