xcounter
#

Дійсно ATACMS: нові фото з двигуном ракети, якою завдали удар по аеродрому у Бердянську

12735
ATACMS
ATACMS

Нові фото з Бердянска остаточно зняли питання щодо використання ATACMS Збройними Силами України

На фоні результативного удару неназваним озброєнням по аеродрому під Бердянськом у РФ одразу почали говорити, що удар був завданий ATACMS.

На підкріплення своїх слів російські так звані "воєнкори" навіть спочтаку показали фото з суббоєприпасами:

Читайте також: Система ETER від Falcons полегшить роботу в умовах ворожого РЕБ: у компанії розповіли деталі про проєкт
ATACMS бердянськ

Але попри те, що кулькоподібний суббоєприпас вже активно ідентифікується, як M74, який є єдиним типом уражаючих елементів у ракетах M39 та M39A1 ATACMS, зі 100% впевненістю говорити про це неможливо.

M74
M74 та суббоєприпас у Бердянську

Справа в тому, що така форма більш ніж популярна для кластерних боєприпасів. І використовується по всьому світу, в тому числі й у РФ. Наприклад у касетних авіабомбах РБК-500 з субелементами ШОАБ-0.5.

ШОАБ-0.5
ШОАБ-0.5

Але згодом з'явилось фото, на якому видно двигун ракети. І це вже остаточно поставило крапку у питанні, чи отримала Україна ATACMS.

І так - отримала. З огляду на напис - це ракета M39, яка має дальність до 165 км та несе 950 елементів M74. Конкретна ця ракета була вироблена у листопаді 1996 року.

Тому наразі саме по цьому фото можливо остаточно говорити про те, що ATACMS тепер у арсеналі ЗСУ. А головним питанням залишається лише те, чи отримала Україна лише M39 на 165 км, чи і версії для ударів на 300 км з касетною та осколоково-фугасною бойовою частиною.

Читайте також: У РФ відпрацювали втечу Балтійського флоту на Ладозьке озеро