xcounter
#

Що потрібно для того, щоб спонукати виробників робити більше ракет GMLRS та інших сучасних боєприпасів

3079
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Приватні оборонні компанії хочуть мати гарантії, що їхня продукція буде актуальна й в майбутньому, перед тим як інвестувати у розширення виробництва

Сполучені Штати сьогодні успішно просуваються вперед і навіть випереджають темпи з нарощенням виробництва 155-мм боєприпасів, і не в останню чергу такі результати пов’язані з тим, що уряд країни може контролювати виробництво, наприклад, тих же артилерійських снарядів чи стволів то гаубиць.

Водночас сьогодні у США не можуть напряму контролювати виробництво "сучасних боєприпасів", оскільки більшість з них виробляється приватними оборонними компаніями — на це наголошує начальник відділу забезпечення Сухопутних військ Даг Буш, як розповідає видання Defense One.

Читайте також: З'явилось перше фото касетних снарядів M864 від США у ЗСУ

Як приклад наводиться та ж компанія Lockheed Martin, яка серед усього займається виробництвом високоточних ракет GMLRS і яка сьогодні досягла максимуму в контексті темпів виробництва цього озброєння.

Водночас щоб вийти за "межі" своїх сьогоднішніх можливостей, компанія має інвестувати серйозні кошти у розширення виробничих потужностей і залучення нових висококваліфікованих виробників — але приватна "оборонка" не завжди у цьому зацікавлена через те, що армія історично закуповує озброєння "з року в рік" і виробники банально не завжди хочуть ризикувати і вкладатися в розширення, оскільки не впевнені у тому, чи будуть у них замовлення вже через рік.

На цій же проблемі акцентували і європейські виробники озброєнь, зокрема у контексті розширення виробництва артилерійських боєприпасів. Таке ж питання актуальне і для України — як раніше відзначав у коментарі Defense Express директор "Атлон Авіа" Артем В’юнник, українські зброярі потрапляють у пастку через річні контракти.

Extended-Range GMLRS
Питання темпів виробництва Extended-Range GMLRS теж буде актуальним найближчим часом, фото — U.S. DoD

Тому, наприклад, американське військо останнім часом активно наполягає на багаторічних закупівель визначеного озброєння — на кшталт високоточних ракет GMLRS, щоб компанії мали стимул інвестувати у розширення виробництва. Так, нещодавно Білий дім дав "зелене світло" на включення ракет Patriot та GMLRS у план багаторічних закупівель.

Ще одним варіантом як забезпечити резервні потужності розглядається субсидування виробничих потужностей, відзначає Буш. Безперечно, зарубіжні продажі теж можуть бути ефективним способом "змусити" виробників інвестувати в розширення, але це насправді не надто надійний сценарій з урахуванням, що обсяги замовлень теж можуть коливатися.

Ну і зараз в оборонному відомстві США також обговорюють питання про те, яких треба заходів вжити, щоб мобілізувати промисловість на випадок довготривалої війни — як відзначає Буш, з урахуванням того, що робити сучасну зброю часто буває не так просто, накопичувати запаси заздалегідь буде набагато кращим рішенням, чим сподіватися на "мобілізацію потужностей".

Читайте також: MGM-140A - що це за ракета ATACMS, яка реальна дальність та скільки їх