xcounter
#

MGM-140A - що це за ракета ATACMS, яка реальна дальність та скільки їх

12234
ATACMS
ATACMS

MGM-140A​ - це балістична ракета M39 (ATACMS Block I​), яка на дальність 165 км доставляє потужну касетну частину на 950 елементів M74 і навіть такої дальності вже вистачає для ураження цілей на більшості окупованій ворогом території

ATACMS у Збройних Силах України став реальністю, що вже офіційно підтверджено на найвищому рівні. А враховуючи те, що у РФ показали фото з уражаючими елементами, а головне - твердопаливним двигуном зникли й питання щодо версії цієї ракети.

На доволі детальному фото видно все, як назву, так і її серійний номер, так і дату виробництва.

Читайте також: "ШАРК" як пара до HIMARS, JDAM чи далекобійної арти: у 92-й ОШБр розповіли, чим крутий цей комплекс
ATACMS бердянськ

Напис MGM-140A - це маркування ракети M39 (ATACMS Block I), конкретно ця була вироблена у листопаді 1996 року. І це вже доволі цікавий аспект, бо виробництво цих ракет тривало з 1990 по якраз 1996 рік.

Особливістю цієї першої версії ракети є те, що вона має найбільшу бойову частину з усіх - 950 субелементів M74. На підльоті до цілі ракета розкриває та засипає район цілі цими елементами.

Дальність M39 (ATACMS Block I, MGM-140A) складає 165 км. І немає жодного пояснення, чому у мережі та деяких ЗМІ активно шириться інформація про дальність у 128 км. Зрештою наводимо данні з Weapon Systems Handbook армії США:

ATACMS дальність

Загалом, якщо брати розкриті данні Пентагону за 2007 рік, то на цей час на складах армії США було 1076 таких ракет. Але саме вони активно йшли на переробку під унітарну осколково-фугасну бойову частину WDU-18/B, яка використовується у Harpoon і Tomahawk вагою 227 кг, за програмою Unitary Service Life Extension Program (SLEP).

Тому кількість у понад 1000 одиниць можливо одразу скоротити, але не скільки саме - питання без відповіді, бо у США не розкривали темпи програми, а головне невідомо, скільки ракет у касетному спорядженні проходили регламентні роботи з поводження строків експлуатації раз на 10 років.

кількість ATACMS

Також невідомо, чи отримали ЗСУ лише M39 чи і більш далекобійну версію M39А1 на 300 км, або унітарний варіант M57 з аналогічними можливостями щодо дальності.

Якщо брати дальність у 165 км, то тоді у зоні ураження ЗСУ опиняється лише ряд потенційних цілей у вигляді аеродромів - вже уражені під Бердянськом та Луганськом, а також ще цілий під Джанкоєм. А також звісно значна кількість інших не менш важливих об'єктів на більшості окупованої території України, окрім більшої частини Криму, хоча мис Тарханкут потрапляє у зону дії.

Дальність ураження атакамс 165 км
Дальність ураження 165 км

В теорії є ще можливість ураження авіабази у Єйську на південному березі Азовського моря, а також інших військових авіабаз на території РФ у Курський та Бєлгородській областях. Але це вже не залежить від ТТХ самої зброї.

А коли мова йде про 300 км, то жодної варіативності вже немає, бо у зоні ураження опиняються вся окупована територія України навіть з поточних можливих пускових районів.

дальність ураження 300 км
Дальність ураження 300 км

Водночас, коли вже питання отримання Україною ATACMS вирішено, необхідно пам'ятати, що ще однією вкрай важливою умовою ефективності застосування є і кількість самих ракет. І як у вересні зазначив очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, якщо ЗСУ отримають умовну 100 ракет - це не змінить ситуацію. Мова повинна йти про сотні ATACMS.

Читайте також: Дійсно ATACMS: нові фото з двигуном ракети, якою завдали удар по аеродрому у Бердянську