xcounter
#

"ШАРК" як пара до HIMARS, JDAM чи далекобійної арти: у 92-й ОШБр розповіли, чим крутий цей комплекс

6817
Безпілотник "ШАРК", всі фото — скріншоти з відео "Радіо Свобода"
Безпілотник "ШАРК", всі фото — скріншоти з відео "Радіо Свобода"

Комплекс "ШАРК" за місяці роботи допоміг нашим військовим знищити низку різних цікавих цілей

Сьогодні Сили оборони мають на озброєнні десятки безпілотних авіаційних комплексів "ШАРК" від "Укрспецсистемс" (входить до складу NAUDI), який використовується для глибинної розвідки і працює передусім у парі з далекобійними артилерійськими установками, ракетним комплексом HIMARS та авіаційними бомбами JDAM.

Такі комплекси є на озброєнні низки різних структур Сил оборони, зокрема і в 92-ій окремій штурмовій бригаді, бійці якої у сюжеті видання "Радіо Свобода" розповіли про використання цих безпілотників проти російського окупаційного війська.

Читайте також: Видовищні кадри знищення російських РСЗВ з "феєрверком" під пильним оком українського "ШАРКа" (відео)

Відео розпочинається з кадрів, як за допомогою безпілотника "ШАРК" було уражено пункт управління однієї з мотострілецьких бригад противника на Бахмутському напрямку, розповідає Олександр, оператор БПЛА 92-ої ОШБр. Далі — кадри вже відзняті російськими військовими з того ж пункту управління, в який українська авіація поцілила JDAM-ом.

безпілотник
Ураження ворожого пункту управління

Оператор БПЛА на ім’я Іван наголошує — "ШАРКи" літають далеко і мають якісну камеру, завдяки якій можна багато чого роздивитися: "Росіяни добре маскують техніку і завдяки гарній камері це все можна побачити".

Нагадаємо, що безпілотний авіаційний комплекс "ШАРК" складається з двох БПЛА, пускової, пункту управління на базі Torsus Terrastorm, і оператори цього БПЛА відзначають, що комплекс загалом дуже продуманий: "Все, що потрібно, все є, і навіть більше. Багато того, що знадобиться для ремонту, вогнегасник, зчитувач вітру, температури".

Пункт управління комплексу "ШАРК"

Окремо наголошується на тому, що сам пункт управління дуже комфортний для операторів, враховуючи, що вони в середньому проводять у ньому по 10 годин в день.

"Налітали вже десь під сто годин за два місяці. Це не багато, але це добра практика. Виявляли, мабуть, все — і ППО, і екіпажі БПЛА на злеті. "Орлан" пошкоджували і SuperCam. "Ураган" теж знищили. Пункт управління. "Жирні" цілі це завжди добре, але є великий пласт роботи і по "буденним" цілям", — відзначає оператор "ШАРКА".

бпла
Безпілотник "ШАРК"

"Було нещодавно відео, як шість одиниць техніки з Бахмуту "вривалося" на північ Кліщіївки і вони за 15 секунд "закінчилися". Ми їх засікли ще на під’їзді до Бахмуту, вели, змогли попередити і наші їх вже зустрічали. Шансів у них небагато було", — розповідає військовий про випадок, коли було знищено цілу колону ворожої бронетехніки.

Загалом же "ШАРКИ" вже допомогли знищити ворожої техніки на сотні мільйонів доларів, а один з найяскравіших епізодів — коли за допомогою цього БПЛА було знищено одразу п’ять ворожих ЗРК.

Читайте також: Дійсно ATACMS: нові фото з двигуном ракети, якою завдали удар по аеродрому у Бердянську