xcounter
#

Оборонка США вже перегнала план з виробництва 155-мм боєприпасів, але яке вузьке місце залишилося

10740
САУ M109, фото — U.S. DoD
САУ M109, фото — U.S. DoD

У США задоволені тим, як сьогодні просувається їхній план з кратного збільшення виробництва артилерійських боєприпасів, хоч і для нього все ще потрібні додаткові ресурси

З лютого 2022 року Сполучені Штати у рамках оборонної допомоги відправили в Україну мільйони артилерійських снарядів різних калібрів — передача боєприпасів змусила американську "оборонку" працювати над поповненням власних запасів, і сьогодні вона активно працює над тим, щоб збільшити темпи виробництва цього озброєння.

155-мм артилерійські боєприпаси
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. DoD
У вересні США відзвітували, що вже випереджають власні плани з пришвидшення виробництва 155-мм снарядів і вже вийшли на темп у 28 тисяч боєприпасів на місяць.

Втім, як відзначає в інтерв’ю виданню Defense News керівник закупівель Армії США Даг Буш, сьогодні для реалізації свого боєприпасного плану США все ще потребують додаткових ресурсів, але загалом він відзначає позитивний рух у цьому напрямку: "Зараз ми працюємо над цим всередині служби і з Конгресом, і почуваємо себе доволі добре. У нас є план, ми отримуємо гроші. Насправді найскладніше — це зробити".

Читайте також: Розкрито терміни постачань перших F-16 від Бельгії та Данії: скільки загалом літаків вже виділили для України

Як нагадує Буш, надалі США планують вийти на показник до 60 тисяч 155-мм боєприпасів на місяць у 2024 році, на 80 тисяч — у 2025, і зрештою на показник у 100 тисяч боєприпасів на місяць або ж 1,2 млн артилерійських боєприпасів в рік — у 2026 році.

Попри те, що Сполученим Штатам вдалося перевершити власні плани з виробництва, станом на сьогодні залишається низка "вузьких місць", пов’язаних передусім з тим, що сьогодні американська "оборонка" у деяких випадках не має конкретних планів, які б дозволили забезпечити наявність декількох джерел постачання тих чи інших компонентів або ж виконання тих чи інших робіт, але зараз активно працюють у цьому напрямку.

M777
M777 веде вогонь

Так, наступного року мають розпочати роботу два нових підприємства — IMT Defense в Онтаріо, Канада, а також завод eneral Dynamics Corp, у Мескіті, штат Техас.

"На ранньому етапі ми зіштовхнулися з питанням: нам просто масово розширити наявні у нас локації чи зробити ставку на різні місця. Ми обрали останній підхід. Ми гадаємо, це менший ризик, навіть якщо це дорожче", — пояснює Буш.

Читайте також: Пентагон деталізував строки заміни OH-58 та частини AH-64 Apache за програмою FARA