xcounter
#

Розкрито терміни постачань перших F-16 від Бельгії та Данії: скільки загалом літаків вже виділили для України

9577
Фото — Belgian Defence/ Belgian Air Force
Фото — Belgian Defence/ Belgian Air Force

У Бельгії розкрили низку деталей щодо участі країни у "коаліції винищувачів", а в Данії уточнили, коли відправлять першу партію F-16 в Україну

Бельгія стане четвертим донором літаків F-16 для України у рамках "коаліції винищувачів" — очільниця оборонного відомства країни Людивін Дедондер розповіла низку деталей про постачання Україні багатофункціональних винищувачів F-16.

Так, стало відомо, що Бельгія відправить Україні літаки "з 2025 року" і йдеться про декілька одиниць F-16 — "залежно від збільшення потужності наших нових F-35", відзначила міністр оборони в ефірі RTL info.

Читайте також: У США розкрили для чого передають Україні ракети повітря-повітря AIM-9M

F-16 Бельгія
Бельгійські F-16, фото — Kleine-Brogel Air Base

Ще один дуже важливий момент, який озвучила Дедондер — це те, що Бельгія запропонує взяти на себе обслуговування всього парка літаків F-16, які Україна отримає від союзників.

Зрештою, міністр оборони оголосила, що Бельгія продовжуватиме навчання українських пілотів на F-16 — як у самій Бельгії, так і в Данії та ймовірно в одній з країн ЄС. Водночас про навчання пілотів безпосередньо в Україні поки що не йдеться.

"Те, що ми тут пропонуємо, фундаментально і набагато краще, ніж просте оголошення про відправку декількох F-16", — відзначає Дедондер. Тут насправді ще можна обережно припусти, що "декілька літаків" (раніше у Бельгії називали цифру у 2-4 машини) — це лише попередня кількість, і насправді ця цифра зрештою може бути більшою і, ймовірно, залежатиме від стану винищувачів і того, як швидко країна буде отримувати літаки п’ятого покоління F-35.

Нагадаємо, згідно з даними Military Balance, сьогодні Бельгія має на озброєнні 44 літаки у версії F-16AM, і 9 — у версії F-16BM. Водночас у 2018 році Бельгія для заміни цих літаків обрала американські F-35 — нещодавно у повітряних силах країни продемонстрували фото з виробництва їхнього першого винищувача п’ятого покоління.

Разом з тим, щодо постачання Україні багатофункціональних винищувачів F-16 сьогодні маємо і таку новину — що Данія планує передати Україну першу партію літаків F-16 навесні наступного року.

Загалом вже зараз можна орієнтовно підрахувати, скільки винищувачів F-16 вже погодилися передати Україні "в найближчому майбутньому":

  • Нідерланди — понад 40 винищувачів (загалом 42, але декілька з них будуть використовуватися для навчання у країнах-партнерах)
  • Данія — 19 винищувачів;
  • Норвегія — 5-12 винищувачів;
  • Бельгія — 2-4 винищувачі.

Таким чином, станом на сьогодні Україна має отримати орієнтовно від 66 до 75 літаків, які можна буде сформувати у п’ять-шість ескадрилей або ж максимум дві бригади при озвученій раніше потребі у п’яти авіаційних бригадах по три ескадрильї кожні або ж орієнтовно 180 літаків.

Читайте також: Коли насправді прибуде ще один Patriot від Німеччини та скільки IRIS-T вже отримано