xcounter
#

У США розкрили для чого передають Україні ракети повітря-повітря AIM-9M

32168
AIM-9M
AIM-9M

Попри те, що AIM-9 передавалась ще з квітня, досі не було інформації як саме вона використовується ЗСУ

Міністр оборони США Ллойд Остін під час чергового засідання у форматі "Рамштайн" оголосив про новий пакет допомоги України розміром у 200 млн доларів. Він включає ракети повітря-повітря AIM-9M, артилерійські снаряди та ракети до HIMRAS, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкові засоби та обладнання для боротьби з БПЛА.

Але найцікавіше те, що очільник Пентагону повідомив для чого передають AIM-9M. При цьому про першу передачу цих ракет AIM-9 без конкретизації версії оголосила Канада ще у травні. А наприкінці серпня AIM-9M увійшла у пакет допомоги для України від США та потім входила й до інших пакетів.

Читайте також: Як у Армії США "буксують" з системами активного захисту для своїх Abrams, Bradley та Stryker

І за словами Ллойда Остіна AIM-9M призначена для нової системи ППО "яку ми найближчим часом передамо Україні".

AIM-9M
AIM-9M

Таким чином припущення, що AIM-9M була інтегрована під крило радянських літаків, хоча такий варіант все одно вбачається можливим у реалізації, підтвердження не отримало. Й мова йде саме про новий зенітний ракетний комплекс, який буде використовувати цю ракету "повітря-повітря".

Водночас у питанні інтеграції AIM-9 до ЗРК не може бути значних складностей. І згадати треба не NASAMS, який використовує нову версію AIM-9X Block II, а MIM-72 Chaparral.

MIM-72 Chaparral
MIM-72 Chaparral

Прийнятий на озброєння армії США у 1969 році цей ЗРК використовував лише трохи змінену ракету на базі AIM-9D. При цьому зміна не полягала у додаванні прискорювача, а шляхом зменшення лобового опору шляхом зменшення рухомих кілів до двох та ваги за рахунок зняття поворотних механізмів. Дальність знищення повітряних цілей для MIM-72 Chaparral складала 5 км, а за висотою до 4 км.

При цьому оригінальна AIM-9D має дальність знищення цілей у випадку пуску з повітря на дальності до 18 км (але дальність захоплення цілі ІЧ ГСН орієнтовно була 5,5 км). Ту ж саму дальність має й AIM-9M, але кращу дальність роботи головки самонаведення.

Водночас дуже навряд мова йде про те, що США зайнялись відновленням MIM-72 Chaparral. Водночас концепція цього ЗРК з ракетами AIM-9 більш ніж аналогічна радянському ЗРК "Стрела-10". В обох системах оператор мав через візир супроводжувати ціль до її захоплення ГСН та здійснити пуск. А доволі логічний шлях до збільшення ефективності цієї системи - встановлення сучасної оптико-прицільної станції з автосупроводженням.

Й на фоні цього складно не згадати про анонсоване виробництво в Україні нерозкритого засобу ППО разом із США. Й за одним з реалістичних сценаріїв, як писав Defense Express, мова якраз і йшла про встановлення західних ракет з інфрачервоним наведенням на власні пускові.

Таким чином можливо за доволі короткий строк створити дійсно новий ЗРК з ракетами, які не є дефіцитом, який дозволить ефективно боротись проти таких цілей, як літако-снаряди та крилаті ракети.

Читайте також: "Шахеодобійка" MSI-DS Terrahawk Paladin від Великої Британії для України - що це за система