xcounter
#

Виробництво засобів ППО в Україні разом із США: на що реально можливо розраховувати

6140
Зенітна ракета GEM-T для Patriot (фото: US DoD)
Зенітна ракета GEM-T для Patriot (фото: US DoD)

І хоча перше, що спадає на думку - це Patriot, скоріш за все необхідно трохи зменшити "апетити" та розглянути значно прагматичніші та більш реалістичні варіанти, які також мають величезне значення

За результатом візиту до США Президент України Володимир Зеленський повідомив, що була досягнута довгострокова домовленість, яка була сформульована наступним чином: "будемо разом працювати, аби спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю". Й серед прикладів результатів такої співпраці було зазначено, що "Україна зможе виробляти, зокрема, ППО".

І хоча перше, що спадає на думку коли згадується про засоби протиповітряної оборони від США - це Patriot, дуже навряд мова йде саме про нього.

Читайте також: ЗСУ отримали від "Української бронетехніки" кілька тисяч дефіцитних 122-мм снарядів (фото)

Patriot PAC-3
Пуск протиракети з Patriot PAC-3 (фото: US DoD)

Зокрема офіційно було повідомлено лише про підписання Мінстратегпром меморандумів про порозуміння із трьома асоціаціями зброярів США: Глобальним оборонно-промисловим альянсом (Global Defense & Industry Alliance), Оборонно-промисловою коаліцією Аризони (Arizona Defense & Industry Coalition) та Аерокосмічною та оборонною асоціацією Юти (Utah Aerospace and Defense Association).

Усі три не є виробниками озброєння, а некомерційними організаціями, які займаються підтримкою та захистом оборонних компаній в Аризоні та Юті. І хоча це не прямі домовленості з виробниками, тим паче мова йде поки про меморандуми, у тій же Аризоні свої підрозділи тримають такі гіганти, як Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Reytheon, Honeywell, L3 Haris та інші гіганти.

Водночас для України, особливо в теперішніх умовах, доволі складно розраховувати на те, що, наприклад, Reytheon навипередки з Lockheed Martin побіжать створювати зараз в Україні свої заводи та проводити трансфер технологій. Тому у питанні, які саме засоби ППО разом із США може почати виробляти в Україні, напевно необхідно трохи зменшити апетити.

Якщо брати найбільш прагматичні варіанти, то взагалі на перше місце можливо поставити артилерійські зенітні системи для боротьби із дронами. Взагалі цей напрям поки зараз вбачається лакуною з точки зору наявних пропозицій на ринку. Водночас "поріг входження" у ці розробки достатньо низький й досяжний для невеликих компаній, які можуть бути зацікавлені у виробництві своєї продукції в Україні та готові до трансферу технологій.

І такі розробки цілком можуть бути на рівні системи CORTEX Typhon від Kongsberg, бойового модуля Slinger від EOS, які вже оголошені до передачі та продажу до України, або, щонайменше - вкрай прагматичною "шахедобійкою" Victor від Excalibur Army, яка також постачається до ЗСУ.

CORTEX Typhon від Kongsberg
CORTEX Typhon від Kongsberg

Американські оборонні компанії також можуть прискорити роботи з інтеграції західних ракет під радянські зенітні ракетні комплекси. Зокрема існує стале враження, що українські фахівці могли інтегрувати ракети RIM-7 Sea Sparrow до ЗРК "Бук".

Паралельно існує інформація й щодо аналогічного напряму з ракетами від ЗРК Hawk. Водночас вочевидь адаптацію під західні ракети можуть цілком пройти й інші зенітні ракетні комплекси, наприклад "Стріла-10".

Стріла-10
"Стріла-10" - ще один непоганий кандидат на отримання нових можливостей завдяки новим ракетам

Тобто фронт робіт у цьому напрямі - більш ніж величезний, водночас очікувати те, що адаптацією старих зенітних ракет до старих радянських зенітних ракетних комплексів буде Reytheon - більш ніж оптимістично. Водночас може бути більш ніж цікавим невеликим американським компаніям.

Важливим також є те, що Україна має власні розробки зенітних ракет та ЗРК, прискорення завершення розробки яких, а також налагодження серійного виробництва можливо значно прискорити інтеграцією вже готових рішень від американських компаній.

Читайте також: Наземний бойовий дрон Ironclad від Roboneers застосовують для штурмів та вогневої підтримки на передовій