xcounter
#

Наземний бойовий дрон Ironclad від Roboneers застосовують для штурмів та вогневої підтримки на передовій

Ironclad від Roboneers (фото до 2022 року)
Ironclad від Roboneers (фото до 2022 року)
5619

Окрім БПЛА та морських дронів, Україна розвиває й доволі перспективний напрям наземних бойових безпілотних платформ, які вже беруть участь у бойових діях

Напрям розробки наземних дронів в Україні продовжує активно розвиватись і ті розробки, які були створені ще до повномасштабного російського вторгнення вже застосовуються на передовій. Як приклад - наземний бойовий дрон Ironclad від української компанії Roboneers.

Як повідомив віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Ironclad у межах випробувань вже допомагає Силам оборони України, а серед переліку завдань зазначено штурм ворожих позицій, проведення розвідки та забезпечення вогневої підтримки.

Читайте також: Європа у лютому 2023 мала темпи у 300 тисяч артснарядів на рік: який висновок можна зробити сьогодні

"Це революційний продукт від українських інженерів з Roboneers, який змінює підхід ведення війни та допомагає зберегти найцінніше - життя наших військових", - підкреслив віцепрем'єр.

Також допис був супроводжений світлиною з поточною версією Ironclad, яка дозволяє оцінити певні зміни у конструкції. Наприклад помітна зміна у антенах, а також турелі.

Ironclad від Roboneers
Ironclad від Roboneers (фото до 2022 року)

Але головна риса цього дрона залишилась без - змін, мова йде про використання шарнірно-зчленованого з'єднання двох платформ. Така схема доволі специфічна й активно використовується у важкій техніці, яка потребує надвисокої прохідності.

Саме вона дозволяє реалізувати бронювання дрона на рівні від бронебійних куль 7,65х54 мм, через яке маса пустої платформи складає 1800 кг. А до неї треба додати корисне навантаження - до 400 кг, частина з якого припадає на бойовий модуль "ШаБля М2" з великокаліберним кулеметом.

Ironclad від Roboneers
Ironclad від Roboneers під час випробувань (фото до 2022 року)

Зазначимо, що розробка Ironclad розпочалась доволі давно, цей дрон активно демонструвався на виставках "Зброя та безпека" починаючи з 2018 року. А згодом активно розвивалась й пропонувалась для Збройних Сил України.

У травні 2021 року Командування десантно-штурмових військ провело попередню оцінку найбільш розвинутих наземних бойових дронів, включно з Ironclad. А у серпні пройшли порівняльні випробування українських розробок вже під егідою Міноборони України.

А в теперішніх умовах Україна зробила доволі значну ставку на розвиток власних безпілотних систем, й звісно окрім БПЛА удари яких по об'єктах ворога вже стали систематичними, морських дронів, які вже мають на своєму рахунку російські кораблі та навіть стратегічно важливий Кримський міст, розвивається й наземна компонента.

Читайте також: Що це за іранська ракета 358, і навіщо вона РФ