xcounter
#

Що це за іранська ракета 358, і навіщо вона РФ

7173
Іранська зенітна ракета "358", зображення з відкритих джерел
Іранська зенітна ракета "358", зображення з відкритих джерел

Як так вийшло, що росіян зацікавили іранські зенітні ракети, і наскільки це ефективна зброя

Під час візиту міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу до Тегерану іранські "колеги" показали йому одразу кілька видів ракет власного виробництва, серед яких опинилась так звана "баражуюча зенітна ракета" під індексом "358".

Хоча раніше було зафіксовано поставки від Ірану до єменських хуситів цих самих ракет "358", офіційний Тегеран взагалі заперечував у себе існування подібних ракет. І так виходить, що презентація для Шойгу "358" є по суті першою офіційною демонстрацією цієї ракети зі сторони Тегерану, пише портал The Drive.

Читайте також: РФ показала новий дрон-камікадзе на 200 км, небезпечніший за "Ланцет"

Автори видання також детально переказали особливості характеристик та застосування цього чудернацького виду озброєнь, котрі (якщо спрощено) виглядають наступним чином. Зенітна ракета під індексом "358" має орієнтовну довжину корпусу до 3 метри, "низьку" швидкість польоту, яка дозволяє перехоплювати лише безпілотники та гелікоптери (без деталізації по цифрам), і може запускатись буквально з будь-якого типу пускової установки, для наведення використовується інфрачервона ГСН.

В свою чергу, "баражуючою" називається ця зенітна ракета "358" саме через доволі чудернацький принцип пуску. По суті, "358" просто відстрілюється за принципом "кудись туди", кружляє в заданому районі, виписуючи "вісімку" в польоті до повного випрацювання палива або ж до наведення на ціль та її ураження.

Конструктивні елементи іранської зенітної ракети "358", джерело - CENTCOM

Щоправда, при цьому невідомим є показник, скільки часу ця "358" може кружляти у повітрі. Але натомість відомо, що для гарантованого наведення на ціль ця ракета має одразу 16 інфрачервоних датчиків і лазерний далекомір.

По-своєму цікавою виглядає і конструкція ракет "358". З однієї сторони, там проглядається "модульність" у використанні технічних рішень з інших літальних апаратів, наприклад тих самих Shahed-136.

А з іншої сторони, "358" виготовляються на потужностях іранського ВПК так, щоб ці "вироби" можна було б розібрати, доставити морем і зібрати уже безпосередньо "в польових умовах" на території Ємену (або іншої країни-отримувача).

Конструктивні елементи іранської зенітної ракети "358", джерело - Crown Copyright

Від Defense Express можемо припустити, що Міноборони РФ може цікавитись ракетами "358" як можливим засобом протидії атак наших безпілотників по російським військовим об’єктам.

Оскільки тут мова про зброю, для застосування якої як мінімум не є потрібним радіолокаційне виявлення цілі. А навіть якщо ефективність застосування "358" може виглядати сумнівною, вона все рівно може бути значно вищою, аніж використання Ми-28 у ролі "перехоплювачів" БПЛА.

Іранська зенітна ракета "358", зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ "ризикнула" випустити з Ту-95 по 4-5 ракет, але ЗСУ показали, як вміють відбивати складні атаки