xcounter
#

Коли насправді прибуде ще один Patriot від Німеччини та скільки IRIS-T вже отримано

ЗРК Patriot (фото: NATO Allied Air Command)
ЗРК Patriot (фото: NATO Allied Air Command)
16648

Попри оголошення про передачу Patriot від Німеччини він почне захищати небо України вже "завтра", бо мова йде про 2024 рік

Міноборони Німеччини вчора, 10 жовтня, оголосило черговий пакет допомоги, який здебільшого торкається систем протиповітряної оборони та містить більш ніж важливий зенітний ракетний комплекс Patriot, а також додаткові ЗРК IRIS-T.

Передача Patriot безумовно є більш ніж важливою через брак комплексів, які можуть здійснювати перехоплення балістичних ракет в Україні. До цього Patriot у кількості одного комплексу був переданий з боку США, а ще один - спільним посиленням від Німеччини та Нідерландів, які удвох "зібрали" один комплекс для України. Також до комплексів з можливістю перехоплення балістичних ракет необхідно додати SAMP/T, який у кількості одного ЗРК був переданий Францією та Італією.

Читайте також: Модернізація Leopard 2 зараз коштує як 25% нового, а "зайвих" танків все рівно нема
ЗРК Patriot
Пускова ЗРК Patriot (фото: NATO Allied Air Command)

Але на цей раз Берлін передає один ЗРК "у зборі" самостійно, підкресливши, що у його складі пункт управління, РЛС та вісім пускових. Водночас головне питання - коли саме цей ЗРК прибуде до України. А справа в тому, що попри оголошення про передачу, у повідомленні від оборонного відомства Німеччини міститься уточнення, що "навчання українських бійців з німецькою системою планується розпочати у найближчі кілька тижнів".

Таким чином мова не йде про те, що Patriot буде передано найближчим часом. Бо найближчим часом лише розпочнеться навчання українських зенітників. Відносно його строків, то можливо звернутися до вже отриманого досвіду з навчання наших захисників на цьому ЗРК на початку цього року. У Німеччині він розпочався 2 лютого 2023 року, а бойове чергування в Україні стартувало у квітні і курс навчання тривав трохи більше двох місяців.

ЗРК Patriot
Підготовка українських зенітників у Німеччини весною 2023 року (фото: Bundeswehr)

Тобто, якщо графік навчання залишиться без змін, ще один Patriot почне захищати українське небо не раніше ніж у січні 2024 року.

Також у "зимовий пакет" ППО від Німеччини увійшли зенітні ракетні комплекси IRIS-T. Відповідно до повідомлення міноборони Німеччини: Україна вже у жовтні отримає третій ЗРК середньої дальності IRIS-T SLM та другий ЗРК малої дальності IRIS-T SLS.

ЗРК малої дальності IRIS-T SLS
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS

Серед інших засобів ППО, які також найближчим часом будуть передані до України фізично - ще три додаткових самохідних зенітних системи Gepard.

Окрім засобів ППО Німеччина також найближчими тижнями планує передати додаткові артилерійські 155-мм снаряди, ще 10 танків Leopard 1A5, 20 броньованих медичних евакуаційних машин та 15 захищених транспортних машин.

Читайте також: Зерновий коридор, посилення ППО та колективне розмінування Чорного моря - підсумки візиту до Румунії