xcounter
#

Модернізація Leopard 2 зараз коштує як 25% нового, а "зайвих" танків все рівно нема

3729
Шведський танк Stridsvagn 122, фото з відкритих джерел
Шведський танк Stridsvagn 122, фото з відкритих джерел

А через ліміт виробничих потужностей навіть кількісні можливості по модернізації виглядають обмеженими

Агентство оборонних закупівель (FMV) Швеції 10 жовтня 2023 року уклало контракт вартістю 3,5 мільярди шведських марок, або ж еквівалент 301 мільйона євро із концерном KMW на модернізацію 44 основних бойових танків Stridsvagn 122 до стандарту Stridsvagn 123A.

Головним елементом робіт по модернізації цих машин стане заміна усієї електроніки, а головна мета робіт – подовження строку служби цих машин. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: BAE Systems поставила на САУ M109 гармату від PzH 2000, вийшов дуже цікавий гібрид
Колонна танків Stridsvagn 122 армії Швеції, фото з відкритих джерел

Відомо, що перший модернізований Stridsvagn 123A має бути поставлений у шведську армію в 2026 році. Крім заміни електроніки, на цих танках також передбачається оновлення катків та гусениць, модернізація тепловізорів для командира, навідника та механіка-водія.

Також передбачається, що вогнева міць гармати L55 на цих танках буде розширена зокрема завдяки покращенню системи управління вогнем, яка дозволить використовувати боєприпаси з програмованим підривом.

Strv 122 під час маневрів армії Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express у цій історії додамо одразу кілька акцентів. Якщо виходити із заявленої суми в 301 мільйон євро на 44 танки, то виходить сума затрат орієнтовно в 6,8 мільйонів євро на машину, або ж близько 25% орієнтовної вартості нового Leopard 2 станом на травень 2023 року.

Це при тому, що затрати на подовження строку служби танків виглядають скоріше "паліативом", який має виграти час на придбання нових машин. Але ж нюанс в тому, що судячи з усього, "зайвих" нових танків на світовому ринку, які б можна було б законтрактувати тут і зараз, поки що нема.

Більш того – тут в чомусь може бути показовим той факт, що шведське FMW замовило в німецького KMW модернізацію лише 44 танків, і тут справа може бути саме в обмеженості доступних виробничих потужностей. За даними The Military Balance 2023, зараз армія Швеції має загалом 120 танків типу Strv 122.

Шведський танк Stridsvagn 122, фото з відкритих джерел
Читайте також: ТРО показала незвичайний "ган-трак" на шасі Tatra та з КС-19 1940-х років (фото)