xcounter
#

Зерновий коридор, посилення ППО та колективне розмінування Чорного моря - підсумки візиту до Румунії

2151
Корвет Amiral Petre Bărbuneanu ВМС Румунії
Корвет Amiral Petre Bărbuneanu ВМС Румунії

Румунія, Болгарія та Туреччина хочуть взяти на себе питання нівелювання російської мінної загрози у Чорному морі, а Київ та Бухарест спільно посилять ППО півдня України

У результаті візиту Володимира Зеленського до Румунії та зустрічі із президентом Румунії Клаусом Йоханнісом здається Україна знайшла додаткове рішення щодо надійного зернового коридору. І як підкреслив президент України, найближчим часом має запрацювати потужний маршрут по якому зерно буде транзитом йти через Молдову та Румунію.

При цьому саме через Румунію вже йде 60% від загального українського зернового транзиту. З початку повномасштабного російського вторгнення - 27 млн тонн. А у найближчих планах - подвоїти спроможності румунських портів до 4 млн тонн сільськогосподарської продукції.

Читайте також: Звідки у ХАМАС рідкісні тандемні кумулятивні РПГ-7, ПЗРК та ПТРК

І вкрай важливо те, що ці плани підкріплені практичною частиною, яка й має гарантувати діяльність цього зернового коридору, який вочевидь стане ціллю для російських терористичних атак. Тому були досягнуті домовленості щодо спільних кроків у питанні забезпечення протиповітряної оборони.

Що саме криється за цим формулюванням не розголошується, але на прес-конференції президентів були анонсовані приємні новини у цій сфері і те, що йде робота з посилення засобів ППО у Одеській області та всій Україні загалом. Паралельно з цим з боку Румунії було обіцяно прискорити процес підготовки українських пілотів на F-16, бо саме у Румунії створюється новий навчальний центр.

Паралельно з цим є неофіційна інформація, яку розповсюдив Bloomberg, яка хоч на пряму не пов'язана безпосередньо з візитом президента України, але точно перекликається з основною його темою. За даними видання Румунія, Болгарія та Туреччина у наступному місяці планують створити спільний морський підрозділ, який візьме на себе розмінування Чорного моря від російських мін.

Останнє більш ніж актуальне через реальну загрозу того, що РФ планує додатково замінувати морський зерновий коридор, для чого вочевидь можуть бути використані підводні човни.

Читайте також: ТРО показала незвичайний "ган-трак" на шасі Tatra та з КС-19 1940-х років (фото)